Zablokovaná záda, žlučníkový záchvat, bolavý zub. Kam o svátcích na pohotovost a do lékárny

22. prosinec 2021 09:00

Vánoční svátky jsou nejen dny radosti, ale i běžných starostí, například se zdravotními problémy. Jak budou o svátcích v Libereckém kraji fungovat lékařské pohotovosti, zjistila redaktorka Jana Švecová.

Rybí kost, žlučníkový záchvat, nebo bolavý zub. To všechno jsou věci, které nám mohou pokazit svátky. Kam v takovém případě vyrazit na pohotovost?

Pohotovosti v nemocnicích v Libereckém kraji budou o Vánocích fungovat stejně, jako v jiné víkendy nebo svátky. V krajské nemocnici v Liberci bude pohotovost pro dospělé otevřená od 8 do 18 hodin, dětská pohotovost bude otevřená do 22 hodin. V jablonecké nemocnici bude pohotovost od 8 do 21 hodin pro dospělé, pro děti do 20 hodin.

Pro úrazy nebo závažnější problémy bude v nemocnicích nepřetržitý provoz na chirurgii či interně. S útlumovým režimem ale lidé musejí počítat mezi svátky na odborných ambulancích. „Provoz odborných ambulancí se bude řídit konkrétním režimem té které ambulance. Všichni pacienti, kteří jsou tam objednaní, o těch výlukách vědí, takže věříme, že nikdo nebude překvapen, řekl mluvčí Krajské nemocnice Liberec Václav Řičář.

Od pondělí 27. prosince až do Silvestra bude úplně uzavřená chirurgická ambulance nemocnice v Tanvaldu. Zavřené budou také všechny odborné ambulance v jablonecké nemocnici s výjimkou traumatologické a chirurgické. Lidé by se proto měli před návštěvou té konkrétní ujistit na stránkách příslušné nemocnice, zda bude v provozu.

Zubní pohotovost o Vánocích a provoz lékáren

V Libereckém kraji funguje jediná zubní pohotovost: Dopoledne od 8 do 13 hodin v krajské nemocnici v pavilonu LDN v Jablonecké ulici; večer v soukromém zubním zařízení v Paláci Dunaj na Soukenném náměstí, od 18 do 22 hodin. Fungovat bude i během vánočních svátků funguje. Výjimkou bude jen dopoledne 25. prosince, kdy bude pohotovost kvůli nedostatku lékařů zavřená, oznámila to liberecká krajská nemocnice. 

Na Štědrý den dopoledne budou otevřené lékárny v obchodních centrech. Odpoledne a další sváteční dny budou mít lidé šanci koupit si léky přímo v areálu Krajské nemocnice v Liberci. Na Štědrý den bude otevřená od 13 do 17 hodin, v ostatní sváteční dny včetně Nového roku pak od 9 ráno do 17 hodin.

Ve Frýdlantském výběžku bude fungovat soukromá lékárna v areálu frýdlantské nemocnice jen na Štědrý den a na Silvestra dopoledne, po oba vánoční svátky a na Nový rok bude zavřená.
Lékárna v jablonecké nemocnici bude otevřená jak 25., tak 26. prosince do 16 hodin.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související