Policie varuje před krádežemi při předvánočních nákupech, pozor také při výběru z bankomatů

18. prosinec 2021

Před kapesními zloději varují v předvánoční době policisté. Lidé by si měli dávat pozor na peněženky nebo telefony hlavně v obchodních centrech nebo přeplněných autobusech. V bezpečí nejsou osobní věci ani v autech na parkovištích.

„Zejména v době adventu apelujeme na občany, aby si nenechávali nákupy viditelně na sedačkách vozidel a vždy je ukládali do kufru, neboť to je vždy lákadlem pro zloděje. A aby vozidlo vždy řádně zabezpečili, pro jistotu vždy zkontrolovali, jestli je zamčené,“ radí policejní preventistka Vladimíra Šrýtrová z krajské policie v Liberci.

Lidé by si podle ní měli dávat pozor také při výběru z bankomatů. Při zadávání pinu si mají zakrývat číselný kód a měli by si i všímat nestandardně fungujících bankomatů, třeba když jde špatně domáčknout některá z kláves. V případě podezření mají kontaktovat policii nebo příslušnou bankovní společnost.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.