Z kostela na Malém náměstí v Liberci je sklad charitativní pomoci pro Ukrajinu

7. březen 2022

U vchodových dveří kostela visí ukrajinská vlajka a dovnitř každou chvíli vstupují dárci s pytli plnými oblečení, jídla nebo drogerie. Většina věcí je určená pro děti. Právě těm se totiž na liberecké faře snaží pomáhat přednostně.

Vchod do kostela na Malém náměstí v Liberci

Kostel na Malém náměstí v centru Liberce se proměnil ve sklad charitativní pomoci pro Ukrajinu. Tamní farnost sbírá oblečení, deky, potraviny, kosmetiku a další potřebné věci pro obyvatele válkou zmítané země. Pomoc míří jednak k lidem, kteří už v Česku jsou, i k těm, kteří zůstávají v místě konfliktu.

Lidé přinášejí do kostela věci hlavně pro děti. V zákristii se pak vše třídí do tří skupin; pro uprchlíky, kteří přijedou do Liberce, tedy potraviny a oblečení. „Pro vojsko tam jsou věci, které potřebují. V první řadě karimatky, teplé oblečení. A třetí je potravinová pomoc, která putuje na území Ukrajiny,“ popsal kněz řeckokatolické liberecké farnosti, otec Ivan Semotjuk.

Farnost v Liberci posílá dětem potraviny a oblečení, Liberecký kraj zase přivezl z Ukrajiny do regionu desítky sirotků z dětského domova. „Moc děkuji zvláště české společnosti, českým lidem, kteří teď hodně přispívají, moc,“ říká otec Ivan.

Spustit audio

Související