Výstražná stávka odborů má v Libereckém kraji velkou podporu hlavně ve školách, středních, základních i mateřských

27. listopad 2023 14:42

V Libereckém kraji zůstaly 27. listopadu 2023 tisíce žáků a studentů doma. Řada škol se připojila k výstražné stávce. Kolik jich zůstalo v kraji zavřených, zjišťovala redaktorka Jana Pavlíčková.

Čtěte také

V Libereckém kraji je celkem 57 středních škol, ke stávce se jich přidalo 23. Stávkovala většina gymnázií, těch je v regionu 11, do stávky šlo 7 z nich, v Liberci, Jilemnici, Jablonci nad Nisou, České Lípě a Novém Boru.

V Liberci se připojila i strojní a stavební průmyslovka, v Semilech Střední integrovaná škola a také Integrovaná střední škola ve Vysokém nad Jizerou. Ze 4 zdravotních škol stávkovaly 2; v Jilemnici a České Lípě.

Zavřené byly také všechny střední umělecké školy. Důvodem podle jednoho z ředitelů je mimo jiné krácení počtu hodin, které jsou financované ze státního rozpočtu.

Do stávky se zapojily i základní školy. V Liberci to byla polovina celkového počtu škol, stejně tak v České Lípě. V Jablonci nad Nisou jich stávkovala většina, konkrétně 9 z 11 základních škol. Podobné to bylo i v ostatní městech a obcích. Poprvé stávkovala také řada mateřských škol.

Školám vadí, že avizované změny by vedly k rušení půlených hodin, nebyly by peníze na asistenty pedagogů a ani na kuchařky, uklízečky nebo školníky. Podle stávkujících je reforma dělaná narychlo, bez odborné diskuze.

Ke stávce se připojily i některé úřady a firmy. Na demonstraci do Prahy vyjel autobus odborářů z libereckého podniku Magna a stávku podporuje i firma ZF Automotiv z Jablonce nad Nisou. Do Prahy zamířila i část zaměstnanců státního podniku DIAMO ze Stráže pod Ralskem.

Stávkovali i úředníci z novoborské radnice. Řada podniků v kraji pak stávku podpořila jen symbolicky. Vadí jim dopad konsolidačního balíčku na zaměstnance i ceny energií, které podle nich ohrozí konkurenceschopnost českých firem, a také vysoká inflace.

Spustit audio

Související