Z autobusu rovnou na vlak. Tak by v budoucnu mohl vypadat dopravní terminál v Liberci

3. červenec 2024 15:10

Liberecký kraj ve spolupráci s městem Liberec a Správou železnic zadají na podzim 2024 architektonickou soutěž na nový dopravní terminál. Vzniknout má v místě současného vlakového nádraží v rámci stavby železnice z Prahy do Liberce.

Účastníci architektonické soutěže budou navrhovat řešení celé oblasti libereckého nádraží. Základem nového terminálu by měla být současná nádražní budova. Chodníky okolo ní by měly sloužit jako autobusová stání. Nově by tak autobusové a vlakové nádraží bylo na jednom místě.

Přesun autobusů do prostoru vlakového nádraží si vyžádá zrušení několika kolejí. Nové prostory bude třeba zajistit například i pro drážní hasiče.

Místo současného autobusového nádraží by mělo vzniknout náměstí a městský park. Současně chce vedení kraje využít prostor mezi oběma nádražími. K budovám Skloexportu a Uranu by tak měly přibýt další domy se suterénním parkovištěm.

Zázemí v budově Uranu, které aktuálně vzniká pro potřeby současného autobusového nádraží, by v budoucnu Liberec podle primátora Jaroslava Zámečníka ze Starostů pro Liberecký kraj mohl využít pro některý ze svých úřadů, například registr vozidel.

Výsledky architektonické soutěže bude kraj znát až po několika měsících od jejího vypsání. Podle mluvčího kraje nejdřív na přelomu roku 2024 a 2025. Datum stavby zatím není známé. Podle generálního ředitele Správy železnic Jiřího Svobody by stavba nového terminálu měla začít v tomto desetiletí.

Terminál by měl vzniknout v souvislosti s projektem stavby železnice z Prahy do Liberce. Úsek z Mladé Boleslavi do Liberce by podle hejtmana Martina Půty ze Starostů pro Liberecký kraj mohl být hotový do roku 2033, včetně přestavby libereckého nádraží. Podle Svobody by stavba terminálu měla stát několik miliard korun.

Součástí terminálu by mohly být taky zastávky liberecké MHD. Aktuálně je největším přestupním místem v Liberci terminál ve Fügnerově ulici. Podle primátora Zámečníka by nový přestupní bod na nádraží mohl Fügnerově ulici ulevit, a to zejména v dopravní špičce. Stejně tak by město uvítalo další parkovací stání v novém parkovacím domě, který by v rámci projektu měl v oblasti vzniknout.

autoři: Kateřina Hartmanová , reČRoL | zdroj: Liberecký kraj
Spustit audio

Související