Období, kdy jsou klíšťata aktivní, se bude podle odborníků prodlužovat

1. červenec 2024 15:47

Kvůli změně klimatu můžeme v přírodě narazit na klíšťata i na místech, kde se v minulosti nevyskytovala. Teplejší počasí a mírné zimy způsobují, že klíšťata už se přesunula i do horských oblastí. Jaká je situace v Libereckém kraji?

Období, kdy je třeba dávat si pozor na klíšťata, se bude podle odborníků prodlužovat. Na vině jsou klimatické změny. Podle mapy indexu aktivity klíšťat, kterou pravidelně vydává Český hydrometeorologický ústav, platí na většině míst v republice čtvrtý stupeň - tedy vysoké riziko.

„Bohužel neumíme porovnávat množství vyskytujících se klíšťat, situaci posuzujeme podle hlášených onemocnění. Jejich počty jsou v porovnání jednotlivých let kolísavé a nevykazují úplně jednoznačný trend,“ vysvětluje mluvčí Krajské hygienické stanice v Liberci Zuzana Balašová.

Čtěte také

„Vzhledem k oteplujícímu se klimatu se jejich sezona prodlužuje a můžeme se s nimi setkat prakticky všude. Jsme zvyklí být ostražití většinou v přírodě, v lesích, na loukách, v okolí vodních ploch nebo vodních toků, ale pozor si musíme dávat také třeba v městských parcích, kde se ukázalo, že je vysoká promořenost klíšťat a vyskytuje se tam velké množství lidí a také venčených psů. Na co bychom neměli zapomínat, jsou naše vlastní zahrady, kde bychom měli dbát krátce upraveného porostu,“ dodává.

Čím je zvýšený nárůst způsobený? Jsou klíšťata infekční a tedy nebezpečná pro člověka? Jak velký je zájem o očkování proti klíšťové encefalitidě? A co má za cíl projekt Státního zdravotního ústavu nazvaný „Klíšťata ve městě“? Poslechněte si záznam rozhovoru.

Spustit audio

Související