Výstražná stávka odborů: Pracovníky ve školství podpoří i někteří úředníci a zaměstnanci v průmyslu

24. listopad 2023 14:23

V pondělí 27. listopadu čeká Česko výstražná stávka odborů. V Libereckém kraji se do ní zapojí pracovníci některých škol, ale i úředníci, a podpoří ji i zaměstnanci některých průmyslových firem.

Čtěte také

Informace od organizací nebo firem o účasti ve stávce se objevují průběžně a zapojených lidí může ještě přibýt.

Pondělní stávku podle informací Českomoravské konfederace odborových svazů podpoří například část zaměstnanců státního podniku DIAMO ze Stráže pod Ralskem. Nebudou přímo stávkovat, pojedou ale na ohlášenou pondělní demonstraci do Prahy. Tamní odborový předák Vilém Válek českému rozhlasu řekl, že by se mělo jednat o zhruba 300 pracovníků.

Na dvě hodiny provoz odstaví mladoboleslavská automobilka Škoda Auto, kde pracuje množství lidí z českolipského okresu, kteří to mají do Mladé Boleslavi spádově blízko.

Další velké firmy zatím zapojení svých pracovníků do stávky neavizovaly.

Podporu protestu oznámili úředníci na radnici v Novém Boru. Zapojí se symbolicky; provoz úřadu bude omezený od 12:30 do 13 hodin, kdy budou některá pracoviště úřadu uzavřená, například registr řidičů a vozidel, správní odbor a živnostenský a stavební úřad.

Velká města, tedy Liberec, Jablonec nad Nisou, Semily, Turnov a Česká Lípa na svých úřadech žádná omezení nehlásí.

Kolik škol se k protestu připojí, není ještě v pátek 24. listopadu možné přesně říct, protože školy mají množství zřizovatelů, jsou to hejtmanství i jednotlivá města a obce. Rodiče by proto měli sledovat weby škol nebo obcí, které je zřizují, aby věděli, jestli se jejich škol stávka také týká.

Spustit audio