Připomínkování vlakových jízdních řádů na rok 2025 končí. Kde čekat změny a jaké budou výluky?

2. červenec 2024 14:47

Lidé můžou do 7. července 2024 připomínkovat plán železničních jízdních řádů v Libereckém kraji na rok 2025. Platit budou od půlky prosince 2024 do 13. prosince 2025. Koordinátor krajské dopravy Korid LK řády, včetně navrhovaných změn, zveřejnil na svém webu.

Čtěte také

Hlavní úprava se bude týkat vlakového spojení mezi Smržovkou a Josefovým Dolem. Nově by doprava měla být pravidelnější. V pracovních dnech se v ranní a odpolední špičce interval odjezdů zkrátí na půlhodinový, tak aby vyhovoval lidem, pracujícím na směny a taky školákům. Díky úpravě by spoje měly líp navazovat na vlaky jedoucí mezi Tanvaldem a Libercem.

Mimo dopravní špičku a o víkendech se ale může prodloužit přestup ve Smržovce při cestách z Josefova Dolu do Tanvaldu. Korid proto posílí autobusovou linku 744, která jezdí z Tanvaldu přes Albrechtice v Jizerských horách do Jiřetína pod Bukovou a Josefova Dolu. Díky tomu taky zajistí lepší dopravu do vlakem neobsluhovaných Albrechtic.

Další změnu chystá dopravce na trati mezi Libercem, Hrádkem nad Nisou a německými městy Žitava a Seifhennersdorf. Důvodem úpravy je nevyhovující trať, která způsobuje velká zpoždění vlaků. Korid proto posune odjezdy vlaků na dřívější časy.

Mezi Hrádkem a Libercem budou jezdit dva vagony. K sezení by mělo být k dispozici celkem 240 míst. Cestující musí počítat i se změnami odjezdů poledních vlaků, a to o třicet minut.

Opravy a výluky na tratích

Podle informací Koridu LK by rok 2025 měl být z hlediska výluk nadprůměrný. S omezením musí lidé počítat na trati mezi Turnovem, Železným Brodem a Tanvaldem.

Další výluka bude v úseku mezi Jabloneckými Pasekami, Tanvaldem a Harrachovem.

Pracovat se bude taky na trati mezi Libercem a Hrádkem nad Nisou a na Frýdlantsku.

Veškeré detaily k navrhovaným jízdním řádům i výlukám na příští rok jsou na webu iidol.cz.

Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy