Výstavy, přednášky, divadelní představení. Liberec si připomíná architekta Karla Hubáčka

Rok 2024 je rokem architekta Karla Hubáčka. Autor ikonického hotelu a vysílače na Ještědu a také jediný český držitel prestižní Perretovy ceny by 23. února oslavil 100. narozeniny.

Čtěte také

Město Liberec si připomíná 100. výročí narození architekta Karla Hubáčka. K dispozici je virtuální prohlídka jeho domu, během roku přibydou výstavy, komentované prohlídky i besedy, které autora hotelu a vysílače na Ještědu připomenou.

Dům Karla Hubáčka mohou zájemci navštívit už nyní, přesto, že se do něj veřejnost fyzicky ještě nepodívá. K dispozici je virtuální prohlídka, kterou spustilo Severočeské muzeum v Liberci. To už v roce 2023 věnovalo rozsáhlou výstavu věnovanou 50 letům od otevření hotelu a vysílače na Ještědu.

Letos připravují výstavu věnovanou přímo Karlu Hubáčkovi, která představí jeho dílo v kompletní šíři od jeho raných děl až do zhruba 90. let 20. století. „Spousta projektů třeba nebyla realizována, nebo jsou ty stavby realizovány v zahraničí,“ připomněl ředitel muzea Jiří Křížek. Instituce dostala koncem roku 2023 do správy dům Karla Hubáčka, který odkoupil Liberecký kraj.

„S tím domem jsme získali i podstatnou část pozůstalosti Karla Hubáčka. Tou nejzajímavější jsou například všechna ocenění. To bude jedna část výstavy,“ poodhalil plány. Výstava bude mít také doprovodný program. „Dům Karla Hubáčka je opravdu malý, ale chceme ho zpřístupnit formou komentovaných prohlídek zhruba jednou, dvakrát v týdnu,“ prozradil ještě.

Na celoročních oslavách jubilea architekta Karla Hubáčka se podílí také Technická univerzita v Liberci, Oblastní galerie Liberec a připojí se i Divadlo F. X. Šaldy, na 19. března chystá derniéru hry Sialská trojčata režiséra Radovana Lipuse. Město Liberec plánuje na léto virtuální prohlídku hotelu a vysílače Ještěd.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související