Vymírá slušné chování? Může za to stres i televize

18. leden 2017
Koktejl

Stres, strach o práci či o úspěch a nedostatek výchovy – to jsou jen některé z příčin změn v chování lidí nebo možná dokonce úbytku slušnosti, o které se často hovoří. Přitom slušnost nejsou žádné čáry. Stačí nezapomínat pozdravit, poprosit a poděkovat. Chovat se seriózně a neubližovat bližním, chovat se tak, jak bychom chtěli, aby se ostatní chovali k nám.

„Principiálně je to tak, jak se chovají křesťané ve svém desateru. Tedy mimo bod jedna a dvě, které jsou otázkou víry. Zbývající body jako nepokradeš, nesesmilníš a tak dále se týkají i ateistů,“ říká 75letý občanský aktivista Zděněk Joukl z Desné v Jizerských horách.

Nedostatek času? Odrazí se ve výchově dětí, tedy i v chování

Za úbytkem slušného chování podle něj stojí řada faktorů. Jedním z nich je konkurenční prostředí. To sice s sebou nese lepší pracovní a ekonomické výsledky, ale také stres a strach a nedostatek času. Ten se projevuje i ve výchově dětí. I když v tomto případě za nedostatkem času stojí i další aktivity.

„Dnes je více rozptylových možností, než bývalo. Když vezmu, že většina žen se dívá večer na seriály, místo aby se věnovala dětem, tak to je jen jeden z příkladů,“ míní Joukl.

Slušné chování? Lepší nálada i ekonomická situace

Stres, úzkosti a honba za štěstím často provází život dnešního člověka

Zdeněk Joukl, laureát ceny Senior roku 2013, byl začátkem ledna iniciátorem Týdne slušnosti. Na něj navazuje akce Den slušnosti, kdy si každý zvolí svůj vlastní den slušného chování. Slušnosti v práci, v obchodě, v ordinaci, prostě všude. „Slušné chování povede ke zlepšení nálady ve společnosti a projeví se i ekonomicky. Když budeme dodržovat zákony a vyhlášky, což samozřejmě s tím slušným chováním souvisí, tak nebude potřeba tolik policistů, soudců, tolik věznic a personálu kolem,“ vysvětluje Joukl.

Cestiček ke častějšímu slušnému chování lidí je celá řada a některé jsou dlouhé a klikaté. „Pro začátek stačí třeba hlásit se k organizacím, které slušné chování podporují. Namátkou: Junák, Sokol, Klub ochránců přírody, Klub českých turistů a tak dále. „Určitě by se mělo bojovat proti šikaně, která není jen ve školách, ale i v zaměstnání. Šikana totiž ukazuje to, že kdo je grázl, tak je pán, a může si dělat, co chce. A to je špatné,“ dodává Zděnek Joukl.

Spustit audio