Volby 2022: Zastupitelé v Semilech a Turnově volili nové vedení. V čele obou měst jsou stávající starostové

25. říjen 2022 14:20

V čele města Semily zůstane současná starostka Lena Mlejnková z uskupení Volba pro Semily. Turnov nadále povede Tomáš Hocke z Nezávislého bloku.

Čtěte také

Lena Mlejnková z Volby pro Semily je ve vedení města už od roku 2015. Má tedy před sebou třetí volební období. Od zastupitelů získala 17 hlasů z 20 přítomných. Rada města zůstane sedmičlenná. Následující čtyři roky bude vládnout koalice vítězné Volby pro Semily s hnutím ANO a s uskupením SPOLU. V opozici je ODS s podporou KDU-ČSL a jeden zastupitel z KSČM a nezávislých.

Prvním uvolněným místostarostou bude znovu Tomáš Sábl z Volby pro Semily. Zastupitelé odhlasovali i druhého místostarostu. Je jím nově poslanec David Pražák z hnutí ANO. Na starost má životní prostředí, Mikroregion Kozákov, Svazek měst a obcí Semily a městské technické služby.

Vedení Semil se následující čtyři roky bude chtít zabývat především velkými stavebními projekty, které má město rozpracované z předchozích let. Mezi nimi je stavba nového autobusového terminálu a oprava hlavního mostu v centru města. Zastupitelé také schválili podání žádosti o dotaci na rekonstrukci tamního atletického stadionu.

Shodují se i v tom, že další důležitou součástí jejich práce bude řešit současnou energetickou krizi. „Už v této chvíli spolupracujeme s ČVÚT na strategii, která se bude týkat energetiky; je to něco naprosto nezbytného, abychom se pokusili dosáhnout větší soběstačnosti v rámci města. Samozřejmě budeme intenzivně řešit úspory, nejen města, ale i příspěvkových organizací,“ potvrdila starostka Lena Mlejnková.

Ustavující zastupitelstvo bylo i v Turnově

Také v Turnově bude pokračovat současný starosta Tomáš Hocke z vítězného Nezávislého bloku. V čele města je od roku 2013.

První místostarostkou zůstává Petra Hloušková z téhož uskupení. Druhým místostarostou je Jan Lochman z uskupení PROTO. Turnov povede koalice vítězného Nezávislého bloku s uskupením PROTO a ODS s podporou KDU-ČSL. Opozičními stranami jsou Piráti a uskupení Společně pro Turnov.

autoři: Johana Tománková , reČRoL
Spustit audio

Související