OBRAZEM: Zveme vás na „procházku pamětí“. Kovozávody Semily – hravě i zdravě

12. březen 2020

Komunální podnik Kovozávody Semily má pro hodně lidí vůni mládí. Od roku 1960 se tam vyráběly hračky a domácí potřeby. Stavebnice, různé hry i váhy ze Semil měl v socialistickém Československu doma snad každý. Teď je největší soukromá sbírka těchto výrobků v semilském muzeu, máme pro vás fotogalerii.

Čtěte také

Stavebnice a skládačky jako Seko či Sevas, společenské i výukové hry, hračky, monti systém i kuchyňské a domácí potřeby. To vše se vyrábělo v Kovozávodech Semily a v Semilech je teď k vidění největší ucelená sbírka. Tam náš redaktor potkal i Ivo Navrátila, emeritního ředitele státního okresního archivu v Semilech, který jako historik o podniku Kovozávody Semily leccos věděl. „To byla malinká firma, která vyplňovala mezeru na trhu. Tam zaměstnávali velice šikovné lidi, chytré mozky, které byli schopni tohle vytvořit a nabídnout. Žádný velký národní podnik si totiž nemohl dovolit takový vývoj,“ říká. 

Firma sídlila v Semilech, tam, kde je dnes nová budova Městského úřadu, v bývalé tkalcovně firmy Schmidt. Na její produkty samozřejmě pamatuje i ředitel Muzea a Pojizerské galerie Semily Miroslav Šnajberk: „Pro vás, obyvatele Semil, je tu určitě osobní vzpomínka; pro mě, a pochopitelně možná ještě i pro starší generaci, je setkání s těmito předměty zase sentimentální vzpomínka, protože jsme si s tím mnozí hráli.“

Majitelem unikátní sbírky je Petr Šimr

Výstavu Kovozávody Semily hravě a zdravě si nenechal ujít ani Jiří Náhlovský, který se v Kovozávodech v roce 1974 vyučil. V jeho dobách byly největším hitem monti systémy, a jak sám po letech přiznal, díky jednomu z „monťáků“ dokonce jednou nemusel platit pokutu.

Legendární autíčka
Spustit audio

Související