Turnov se může pyšnit vlastní poštovní známkou. Limitovaná edice vyšla u příležitosti 750 let od první písemné zmínky o městě

Město Turnov má vlastní limitovanou edici výročních poštovních známek. Vyšla u příležitosti 750 let od první písemné zmínky o městě. Známka v hodnotě A z dílny předního českého výtvarníka Karla Zemana je doplněná přítiskem s turnovskou radnicí, kterou namaloval tamní výtvarník Jiří Lode.

„Turnov jako město žádnou vlastní známku nemá, nikdy nebyla vydaná, ani v České republice, ani za Československa. A proto je to zajímavé, že přítisk vůbec vznikl k tomu výročí. Je tam ještě jedna zvláštnost, takzvaná R nálepka. To je nálepka, která se používá na zaslání doporučeného dopisu čili reko dopisu. Je jich jenom 480 a až dojdou, tak už nebudou,“ vysvětlil jednatel Klubu filatelistů Český ráj Jaroslav Mojsl.

A proč je na známce zrovna turnovská radnice? „Nechali jsme to zcela na rozhodnutí pana grafika, protože on má Turnov rád a maluje i nejrůznější jiná zákoutí Turnova. On přišel s návrhem na turnovskou radnici a my jsme neměli důvod nesouhlasit, protože je to skutečně krásný obrázek,“ vysvětlila místostarostka města Petra Houšková z Nezávislého bloku.

Autorem vizuálu známky je turnovský výtvarník Jiří Lode, který maluje hlavně akvarelem. A jak se dělá návrh na známku?

„Nejdřív vybereme předlohu, pak udělám skicu, kterou většinou pošlu k posouzení, anebo už přímo pracuji na finálním obrázku. Nejdříve načrtnu tužkou. Zrovna tuhle radnici, aby byla co nejpřesnější, tak jsem jí přenášel přes mřížku. A pak už maluju akvarelem,“ přiblížil tvorbu Jiří Lode.

Čtěte také

Podle něj bylo také důležité zvolit správný pohled a nasvícení budovy. Malbu barevně ladil do odstínu sépiové. „Má trochu historizující charakter, k těm oslavám se to hodí. V podstatě je to něco mezi fotografií, která je barevná, nebo černobílá, ale odkazuje to i na starší techniky. Myslím si, že to má přesah ještě do dob, kdy fotografie ještě nebyla a všechno se muselo zaznamenat takhle ručně. Nakreslit, namalovat,“ doplnil turnovský výtvarník.

Jiří Lode má za sebou několik společných výstav s dalšími umělci. Vystavuje většinou v oblasti Českého ráje a začátkem května 2022 by měl zahájit výstavu nazvanou Turnovská zákoutí.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související