Vodárenské společnosti zveřejnily ceníky na rok 2023. Lidé v Libereckém kraji si připlatí

21. prosinec 2022 10:28

Zdražení se pohybuje mezi 6 a 20 korunami za metr krychlový. Nejvýraznější zdražení vody čeká obyvatele Semilska.

Čtěte také

Cena vodného a stočného se na Semilsku meziročně zvýší o zhruba 20 korun za metr krychlový. Vzroste tedy ze zhruba 118 na téměř 138 korun. V tomto regionu provozuje vodárenskou síť Vodohospodářské sdružení Turnov. Důvodem navýšení ceny je zdražování cen energií a pohonných hmot. Zdražení o 20 korun se týká celkem šesti měst a šestnácti obcí.

Frýdlantská vodárenská společnost navýší cenu za vodné a stočné o zhruba 9 korun za metr krychlový, tedy asi o 6 procent. Od ledna 2023 budou tedy lidé ve Frýdlantském výběžku platit za kubík 147 korun, nyní je to asi 138 korun.

Ve zbytku regionu, kam vodu dodává Severočeská vodárenská společnost, bude zvýšení ceny o 14 procent. Vodné a stočné za jeden kubík vody bude tedy nově stát mírně přes 128 korun. Severočeská vodárenská společnost zajišťuje dodávky pitné vody na většině území Ústeckého a v největší části Libereckého kraje. Zdražení se v jejím případě celkově týká milionu jednoho sta tisíc obyvatel.

I zde jsou důvody zdražení vysoká inflace, zdražování energií i materiálu pro obnovu a provozování vodárenských sítí, kanalizací nebo čistíren odpadních vod.

  

autoři: Johana Tománková , Eva Malá , reČRoL
Spustit audio

Související