V Libereckém kraji vzrostl počet případů respiračních nemocí. Podle hygieniků přesáhl práh epidemie

19. prosinec 2022 15:10

Počet lidí s respiračním onemocněním včetně pravé chřipky v Libereckém kraji stoupá. O kolik se nemocnost zvýšila, a ve kterých okresech je situace nejhorší, zjišťovala redaktorka Jana Švecová.

Čtěte také

Podle hygieniků vzrostl počet lidí s akutními respiračními chorobami za minulý týden (50. týden roku 2022) o celou třetinu. Tím se Liberecký kraj dostal přes práh epidemie. Za ten hygienici považují 1 600 až 1 800 nemocných na 100 tisíc obyvatel.

Aktuálně (k 19. prosinci 2022) je v regionu 2 392 nemocných na 100 000 obyvatel. Předchozí týden to bylo o šest stovek méně. Nejvyšší nemocnost je mezi školními dětmi, tedy ve skupině od 6 do 14 let. Tam se počet zvýšil o 94 procent.

Nejnižší nárůst nově nemocných naopak nastal u předškolních dětí. I tam se ale počet zvedl oproti předchozímu týdnu téměř o polovinu. Co se týká jednotlivých okresů, pak nejhůř je na tom Liberecko, nejméně nemocných je zatím v okrese Jablonec nad Nisou.

Jak je to s výskytem pravé chřipky, před kterou na podzim varovali epidemiologové? Vyhlásili kvůli rychlému šíření respiračních nemocí hygienici nějaká opatření? Poslechněte si záznam.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související