V Liberci bude od ledna 2023 nová noční linka MHD. Zkrátí se také doba jízdy některých linek

13. prosinec 2022 09:31

Od Nového roku začne v Liberci jezdit další noční autobusová linka. Přibyde ke třem, které už po městě jezdí. Dopravní podnik zároveň upraví trasy nočních linek tak, aby se zkrátila doba jízdy do většiny lokalit.

Čtěte také

K prosinci 2022 v Liberci jezdí tři noční okružní autobusové linky číslo 93, 94 a 99 s přípojem k vlakovému nádraží. Noční linky jezdí každý den z terminálu Fügnerova dvacet minut po půlnoci. Autobusy zajíždějí především k sídlištím.

Podle primátorova náměstka Jiřího Šolce z hnutí ANO za týden využije nočních linek průměrně 296 cestujících, a víc jich těmito spoji jezdí o víkendech. „Je potřeba říct, že noční linky je taková ‚třešínka na dortu‘, kdy moc využívané to není, zároveň to ale patří k takovému standardu velkých měst. Takže i u nás je to standard,“ vysvětlil.

„Udělali jsme si analýzu, že těmi autobusy skutečně mnoho lidí nejezdí, a zároveň jsme se zamysleli nad tím, jak linky udělat atraktivnější, aby lidí jezdilo více, aby okružní linky byly kratší, a tím pádem, aby se lidé dostali dřív domů…,“ dodal.

Návrh počítá s tím, že se počet autobusových linek od ledna 2023 rozšíří ze tří na čtyři. Prodlouží se doba jízdy z centra města do Vratislavic nad Nisou, a to z 8 na 16 minut. Do většiny ostatních cílových lokalit se doba jízdy naopak zkrátí; zejména do Pavlovic, Ruprechtic a Františkova se cestující dostanou v noci z centra výrazně rychleji.

Například zatímco cestující teď (prosinec 2022) noční linkou z terminálu Fügnerova do Františkova jedou 36 minut, tak od ledna 2023 to bude pouhých šest minut; do Pavlovic místo 38 minut pojedou 17 minut.

Kolik peněz bude přidání nočního spoje město stát? Poslechněte si záznam.

autoři: Eva Malá , reČRoL
Spustit audio

Související