Víkendové promítání nestačilo, tak ve Frýdlantu založili i filmový klub. Diváci vybírají, co chtějí vidět

18. prosinec 2023

Našeho rozhlasového kolegu Miroslava Holubce můžete, mimo naše frekvence a divadelní soubor KÚD, potkávat také v kině Frýdlant, kde působí jako jeden z pořadatelů tamního nového filmového klubu. Zeptali jsme se ho na podrobnosti.

Čtěte také

O Miroslavu Holubcovi je známo, že je velkým filmovým fanouškem, ještě donedávna pracoval v jabloneckých kinech, mohli jste ho vídat před filmovým plátnem, kde vítal diváky a představoval snímek, který se zrovna promítal.

V současné době pracuje v kině ve Frýdlantu, kde byl i u založení tamního filmového klubu. „Ten nápad se zrodil v hlavě vedoucího frýdlantského kina Honzy Plíška, a ten mi nabídl, jestli bych se toho nechtěl ujmout. Tu myšlenku si půjčil od podobných zařízení, od svých kolegů kinařů,“ potvrzuje Miroslav Holubec.

„Není to klasický filmový klub, pro ‚filmové snoby‘, nebo ‚pseudointelektuály‘. Chceme, aby tam byli k vidění filmy, které se nedostanou do běžné nabídky kina Frýdlant, které promítá pouze o víkendu, protože přes týden by se neuživilo,“ popisuje, proč klub ve frýdlantském kině vznikl.

„Klub je zajímavý ještě tím, že před každou projekcí nabídneme divákům výběr ze tří filmů a oni potom mohou na speciální kartičky označit jeden z těch filmů, nebo i více, které je zaujaly, a které by příště chtěli vidět,“ dodává.

Jaký tip má Miroslav Holubec pro milovníky filmů? A co chystá frýdlantský filmový klub na příště? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Jakub Marvan , reČRoL
Spustit audio

Související