VIDEO: Jilemnici opět hlídá obří sněhový Krakonoš. Letos na něj bylo sněhu dost

Podle více než stoleté tradice jilemnické náměstí v zimě zdobí obří sněhový Krakonoš. Tedy pokud je dost sněhu a to po loňské pauze letos je. Za mrazivého pondělí se do práce opět pustil výtvarník Josef Dufek. Redaktor Jaroslav Hoření na místě natáčel ve středu odpoledne, když už socha Pána hor byla téměř hotová.

Největší dřina ale čekala nadšence už na začátku. „Protože byl tady takový malý jeřáb, nebo jak bych to nazval, a ten nás na lžíci vytáhl nahoru, nabral sníh a tam jsme to z té lžíce na tu hlavu museli naházet,“ popsal Josef Dufek, který v Jilemnici a ve Špindlerově Mlýně postavil už 26 sněhových Krakonošů.

„Je to jilemnická rarita, ti jilemničtí na to čekají, kdy bude Krakonoš. Když napadne trošku sněhu, tak mi hned volají a budeš stavět? Nedá se říct ne, nevím do kolika let to budu dělat,“ smál se 73letý výtvarník Josef Dufek. Se stavbou mu samozřejmě vždy pomáhá skupina ndšenců.

Každý rok je Krakonoš trochu jiný. Ten letošní jilemnický je bez klobouku, ale obutý a s pořádnou sukovicí, lesíkem i vesničkou. Dokončen by měl být ve čtvrtek 21. ledna dopoledne. Jak dlouho ale bude Krakonoš hlídat jilemnické náměstí a své milované Krkonoše, to záleží na rozmarech počasí. Snad současná obleva nebude pod horami moc prudká.

Související