Věznice v Libereckém kraji hledají nové zaměstnance, chybějí jich desítky

14. srpen 2023 14:14

České věznice hledají nové zaměstnance. Aktuálně jich podle informací vězeňské služby chybí téměř desetina, tedy asi 1200 lidí. Proč se nové pracovníky nedaří získat a jaká je situace v nápravných zařízeních v Libereckém kraji, zjišťoval redaktor Matěj Klimša.

Čtěte také

Napříč všemi věznicemi v Česku chybí více než 850 příslušníků v uniformě. Civilních pracovníků pak téměř 300. Podle mluvčí generálního ředitelství Vladimíry Tošnarové chybí nejvíce lidí v Praze na Pankráci. Procentuálně je situace nejhorší ve věznicích ve Valdicích, Horním Slavkově a Jiřicích. Nejlépe je na tom vazební věznice v Českých Budějovicích nebo třeba v Hradci Králové.

V Libereckém kraji jsou věznice tři, a to ve Stráži pod Ralskem, jabloneckých Rýnovicích a vazební věznice v Liberci. Tam aktuálně hledají 11 uniformovaných příslušníků, a to na pozice dozorců, ale i strážných.

Zároveň mluvčí věznice Radka Šmucrová připustila, že se nové adepty přivádět příliš nedaří. Podle ní je nábor nováčků komplikovaný a časově náročný. S prací ve vězeňském prostředí se navíc pojí odpovědnost a náročnost. Zájemci proto musí být taky zdravotně, fyzicky, ale i osobnostně způsobilí.

Dalším problémem je odchod zaměstnanců. Nejvíce pracovníků v Liberci odchází po patnácti až dvaceti letech služby, když už dosahují výsluhového příspěvku.

Podobně jsou na tom i ve věznici v Rýnovicích. Tam chybí příslušníků více než 20. Za nedostatek zaměstnanců podle tamní mluvčí může velké množství přesčasů a taky přetížení personálu.

Například liberecká věznice je přitom na hraně své ubytovací kapacity, v Rýnovicích ji už překročili.

Víc než sto procent vězňů mají i ve Stráži pod Ralskem, kde také shání nové zaměstnance. Tam chybí podle ředitele Ladislava Blahníka 23 příslušníků, ale i další civilní pracovníci, jako praktický lékař nebo terapeut.

Všechny věznice v kraji nabízí zájemcům i benefity. Například náborový příspěvek nebo ozdravné pobyty v zařízeních vězeňské služby.

autoři: Matěj Klimša , reČRoL
Spustit audio

Související