Krajský soud v Liberci potvrdil podmíněné tresty dvěma dozorcům rýnovické věznice. Podle obžaloby fyzicky trestali vězně

1. březen 2023 15:07

Odvolací Krajský soud v Liberci potvrdil 1. března 2023 podmíněné tresty a zákaz činnosti dvěma dozorcům z věznice Rýnovice v Jablonci nad Nisou. Obžalovaní byli za svévolné trestání vězně. Třetího dozorce soud osvobodil.

Čtěte také

Všichni obžalovaní od počátku vinu popírali. Rozhodnutí soudu z 1. března 2023 je pravomocné a je možné proti němu podat pouze mimořádný opravný prostředek, tedy dovolání.

Devětadvacetiletý Martin Vaněček byl potrestaný třemi roky vězení s podmínečným odkladem na pět let a zákazem výkonu povolání. Jeho bratrovi, dvaatřicetiletému Michalovi Vaněčkovi, soudy uložily trest tři roky vězení s odkladem na tři roky a zákaz činnosti.

Dohromady musí poškozenému vězni zaplatit za nemajetkovou újmu 20 tisíc korun.

Třetí stíhaný dozorce, ačkoli jej původně prvoinstanční jablonecký soud také potrestal, dnes uslyšel osvobozující verdikt.

Ředitel věznice v Rýnovicích Petr Veselý má vůči soudu osobní výhrady. „Emoce mi neumožňují, abych celý výsledek tohoto případu komentoval. Mám k tomu řadu výhrad, jsou to mé osobní výhrady, protože tem případ sleduji od začátku, jsem tomu přítomen. Věřím, že institut dovolání bude mít nějakou váhu v rámci rozhodování,“ řekl Českému rozhlasu.

Dodal také, že rozsudek je pravomocný, a tak musí s oběma dozorci ukončit služební poměr.

Co se ve věznici dělo

Soudy se zabývaly jednáním dozorců na oddělení výkonu kázeňských trestů, a to v období od února 2020 do ledna 2021. Podle obžaloby nezvládli vypjaté emoční situace a místo toho, aby postupovali zákonným způsobem, jednoho z vězňů trestali za jeho nepřístojné chování, aby si zajistili klid pro další službu.

Vězeň měl na ně například pomocí hlásky až 40x za den nějaké požadavky. Dozorci jej měli napadnout v cele a dupnout mu, když ležel, na kotníky.

V jiném případu měl vězeň bez dovolení sebrat tabák z police a schovat ho pod šaty. Za to jej měli dozorci také potrestat. Podle obhájce měli být zproštěni viny všichni dozorci. Podle něj neexistoval přímý důkaz, kromě prostorového odposlechu. Podle něj na něm ale mluvili v nadsázce.

autoři: Eva Malá , reČRoL
Spustit audio

Související