Jak se žije za zdmi rýnovické věznice? Její historie je spojená s LIAZEM

Jiří Kajínek byl nejznámějším trestancem věznice v jabloneckých Rýnovicích. Nápravné zařízení bylo otevřeno před 54 lety. Prvního srpna 1968.

Historie rýnovické věznice je úzce spjatá s rozvojem automobilového průmyslu v Jablonci nad Nisou. Konkrétně s tehdejším národním podnikem LIAZ, který začal odsouzené zaměstnávat. Za více než půlstoletí prošly věznicí desetitisíce chlapů, kteří se ocitli na šikmé ploše.

Někteří vězni chodí pracovat i mimo areál. „Jsou to odsouzení, kteří se podílejí na údržbě města, úklidech,“ říká ředitel věznice Petr Veselý. Můžou se vyučit různým řemeslům, někteří absolvují i léčbu závislosti na drogách a alkoholu.

Hodně se osvědčila práce na vězeňské zahradě. „Máme tady celoročně jahody, skalku, kde se pěstují bylinky, ve skleníkách pěstujeme papriky, rajčata a okurky hadovky,“ vyjmenovává jeden z odsouzených. „Vše zpracují v kroužku vaření,“ doplňuje mluvčí rýnovické věznice  Monika Králová.

A terapeut Zdeněk Nagy vyzdvihuje pozitiva pracovního zapojení: „Začínají si vytvářet pracovní návyky, někteří si je upevňují. Protože je práce různorodá, může z nich setřást napětí, které tady prožívají.“

Jedenáct odsouzených začátkem července absolvovalo rekvalifikační kurz Obsluha motorové pily, křovinořezu a motorové sekačky

Rýnovická věznice je věznice s ostrahou s vysokým a středním stupněm zabezpečení. Trest odnětí svobody tam momentálně vykonává zhruba 500 odsouzených při maximální ubytovací kapacitě 581 odsouzených. Nejznámějším byl Jiří Kajínek, který si tam odpykával doživotní trest. Prezident republiky mu v roce 2017 udělil milost a byl propuštěn na svobodu.

Spustit audio

Související