Tři roky chodili do školy a teď na to mají i výuční list. Zároveň si odpykávali trest odnětí svobody

21. červen 2022

Celkem 27 odsouzených ve věznici Rýnovice v Jablonci nad Nisou má nově výuční list v oboru obráběč kovů. Další dva učni ze stejného ročníku půjdou ke zkouškám na podzim.

Čtěte také

Učiliště v jablonecké věznici působí od roku 1983. Od té doby se tam obráběčem vyučilo přes 1000 vězňů. Do učiliště se podle zástupce ředitele věznice Petra Wendlera můžou hlásit vězni z celé země. „Jsou uplatnitelní v rámci trhu práce, takže recidiva se potom snižuje. Jakmile nastoupí do zaměstnání, jsou finančně gramotní, dokážou s penězi hospodařit, a není potřeba, aby páchali trestnou činnost,“ vysvětlil Wendler.

Za hučení fréz a zvuku obráběného kovu v dílně věznice Rýnovice odsouzení při závěrečných zkouškách prokázali, že se v budoucnu můžou živit jako obráběči kovů. Po třech letech docházky na odborné učiliště získali výuční list. Byla u toho redaktorka Eva Malá, poslechněte si reportáž.

autoři: Eva Malá , reČRoL
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.