Ve tmě svítí a na silnicích by mohla zachraňovat životy. Vědci z TUL vyvinuli speciální textilii

3. listopad 2022

Vědci z Textilní fakulty liberecké Technické univerzity vyvinuli nový textilní materiál. Spolupracovali na něm s odborníky z Textilního ústavu bavlnářského v Ústí nad Orlicí. Čím je materiál výjimečný a kde všude jej bude možné využít?

Čtěte také

Materiál je takzvaně fotoluminiscenční. Znamená to, že umí světlo absorbovat a pak je poměrně dlouhou dobu vyzařuje. Tím se liší od reflexních materiálů, které na rozdíl od něj světlo jen odrážejí. Důležitou vlastností látky je to, je vidět i v situaci, kdy na ni bezprostředně nesvítí světlo. I tak sama stále vyzařuje světlo nazelenalé barvy. V úplné tmě je vidět na zhruba 150 metrů.

V této takzvané smart textilii jsou vetkaná speciální vlákna s pigmentem, který navíc není uvnitř, ale na povrchu, takže se nemůže zničit například tím, že se opakovaně opere, nebo že se odře tak, jak to známe třeba u běžných bezpečnostních vest, které vozíme v autě. I po opakovaném vyprání nebo dlouhodobém nošení by tak látka měla svítit stále stejně.

Nový textilní materiál vyvinuli vědci z Textilní fakulty liberecké Technické univerzity ve spolupráci s odborníky z Textilního ústavu bavlnářského v Ústí nad Orlicí. Už brzy by se podle nich mohl objevit na oblečení, které si budeme moct koupit v obchodech.

Liberečtí vědci by byli rádi, kdyby se v praxi materiál objevil například na vestách pro motoristy nebo pro různé stavební a montážní dělníky, kteří se v noci nebo za šera můžou objevovat okolo cest a kteří by se potenciálně mohli stát obětí dopravní nehody.

Širší využití vidí například ve větších městech, kde se objevují nové trendy, jako je jízda na koloběžkách a elektrokoloběžkách a kde by se jezdec na nich měl chránit i jinak, než jen světly, která na nich jsou.

Mohla by to být sportovní trika, už zmíněné vesty, oblečení pro děti, batohy a další. Neměla by se na nich ovšem objevovat sama, ale v kombinaci s jinými látkami, například reflexními.

Jak dlouho materiál vydrží ve tmě svítit? Kdy by se výrobky z fotoluniniscenční látky mohly objevit na trhu? Poslechněte si reportáž.

autoři: Michal Jemelka , reČRoL
Spustit audio

Související