Mlha, sychravo, brzké stmívání. Přidejte tmavé kalhoty a bundu s kapucí. „Neviditelný chodec“ je na světě

18. říjen 2019

Podzim je obdobím, kdy se snižuje viditelnost. Pro chodce, ale i cyklisty, je tak nejdůležitější být na silnici vidět.

Za posledních 10 let zemřelo za tmy 6 chodců z 10. Nejhorším obdobím je to mezi říjnem a únorem, kdy se pozdě rozednívá a brzo stmívá, k tomu bývají i mlhy a prší nebo sněží. Podle řady výzkumů si většina chodců ani neuvědomuje, že za tmy nejsou vidět a ani to, že tím porušují zákon a hrozí jim pokuta.

Užití reflexních prvků v silničním provozu umožňuje řidičům vidět chodce nebo cyklistu na vzdálenost 200 metrů. Bez reflexního označení je to 10x méně. 

Minimální plocha reflexního prvku je velikost reflexního pásku. Je potřeba dát ho na zápěstí pravé ruky a na pravý kotník. Nejlepší barva je signální žlutozelená. Dále oranžová, čistě žlutá nebo červená. Musí být ale jasné a svítivé, ne tmavé.
říká Roman Budský

I proto si do Dopoledne pod Ještědem Iveta Kalátová pozvala dopravního experta Romana Budského z platformy VIZE 0, kterého se ptala mimo jiné na to, jak se správně na silnici zviditelnit. Hostem pořadu byl také mluvčí liberecké záchranné služby Michael Georgiev, který má sám se zvýšením počtu nehod aut s chodci v podzimních a zimních měsících zkušenosti.

autor: Iveta Kalátová | zdroje: mvcr.cz , Platforma VIZE0
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.