Vánoční hvězda i „suché Vánoce“. Sváteční výzdoba ze zahradnické školy

23. listopad 2023

Desítky vánočních hvězd, jak se přezdívá pryšci nádhernému, rostlině původem z Mexika, každoročně vypěstují ve střední odborné škole v Jablonecké ulici v Liberci. Za budoucími zahradníky se vypravila redaktorka Jana Švecová.

Každoročně vypěstují ve střední odborné škole v Liberci desítky vánočních hvězd

Obrovská zářivě rudá plocha školního zahradnictví čítá podle vedoucí Pavly Švestkové přesně 1 100. Hvězdy jsou kolem 30 centimetrů vysoké a jsou českého původu. „O letních prázdninách, v polovině července, si jezdíme pro zakořeněné prostokořené řízky do Tušimic, které potom žáci o prázdninové praxi hrnkují. Od července do poloviny listopadu vlastně nám tady takhle narostou,“ prozrazuje Pavla Švestková.

O kousek dál, ve školní dílně, studenti připravují vánoční aranžmá. „Vyrábím růži ze šiškových šupin, do věnců, do kytic, nebo dalších aranží,“ popisuje studentka Denisa.

V dílně zkoušejí i novinku, dekorativní vánoční stromek ze šišek. Podle floristek střední odborné školy jsou jedním z trendů takzvané „suché Vánoce“, tedy aranžmá například z ořechů a ze šišek. Převládají také tradiční barvy, tedy červená, zelená a zlatá. Nechybí ale ani trendové barvy, mezi ty letošní patří jemné pastelové barvy, tedy růžová, béžová, šedá a takzvaně mentolová

Jak jdou ve školním zahradnictví vánoční hvězdy na odbyt? A jak si vyrobit třeba dekoraci ze šišek a cypřiše? Poslechněte si reportáž.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související