O adventu se liberecké školní zahradnictví červená vánočními hvězdami. Pěstují je už od časného léta

28. listopad 2022 11:07

Školní zahradnictví Střední odborné školy v Liberci je jedním z mála míst v Česku, kde pěstují vánoční hvězdy - rostliny původem z Jižní Ameriky s typickým červenými listy. S jejich pěstováním začínají ve škole už v červenci.

Čtěte také

Ve školním zahradnictví Střední odborné školy v Liberci učni v roce 2022 vypěstovali na 1200 vánočních hvězd. Typické vánoční rostliny jsou určené pro letošní adventní trh. Zájem o ně je podle vedení školy obrovský, a to přesto, že kvůli zvýšené ceně tepla pro tamní skleníky museli o něco podražit.

V obrovské hale školního zahradnictví se to červená desítkami rostlin. Aby takhle vykvetly, musí s jejich pěstováním začít už uprostřed léta. „Pěstujeme je od časného léta až do adventního období, nejedná se tedy o dovážené rostliny, které putují přes půlku Evropy,“ popsal ředitel Střední odborné školy Liberec Milan Adamec.

Aby rostliny dosáhly požadované velikosti a hlavně barevnosti, potřebují speciální podmínky a teplotu. Kvůli tomu není možné příliš šetřit. I proto museli mírně podražit.

V záplavě vánočních hvězd natáčela redaktorka Jana Švecová, poslechněte si reportáž.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související