3 kroky ke krásné vánoční hvězdě. A co dělat, aby vykvetla i příští rok

15. prosinec 2022, aktualizováno

Pro většinu pokojových rostlin je nadcházející zima kritickým obdobím. Při nevhodné péči v tomto období můžou i uhynout. A platí to i pro oblíbenou vánoční hvězdu. S Janou Šolcovou Maglenovou si povídal Pavel Kudrna.

Většina pokojových rostlin pochází z tropů a subtropů, a tam ty podmínky jsou jiné, než u nás. Podle odbornice je nutné si uvědomit, že světelná intenzita je u nás nižší, než v původním prostředí rostlin, je tedy dobré v zimě tyto rostliny méně zalévat. Je také vhodné je umístit do prostor s nižší teplotou, nejlépe na verandu.

„Obecně se dá říct, že nastává období vegetačního klidu. Rostliny nerostou, odpočívají, neměli bychom je tedy hnojit, v zimě stačí jednou za měsíc, nebo 6 týdnů. Omezit by se měla i zálivka,“ říká učitelka odborných zahradnických předmětů Střední školy hospodářské a lesnické ve Frýdlantu Jana Šolcová Maglenová.

„Vždy radím sáhnout do substrátu, podle toho poznáme, zda rostlina potřebuje zálivku,“ dodává, s tím, že je většinou lepší, když rostliny trochu přeschnou, než když jsou přelité.

Vánoční hvězdě svícení nesvědčí

Chceme-li, aby nám doma vydržela vánoční hvězda, je dobré dodržet několik pravidel:

  • Je důležité květinu po cestě domů z obchodu pořádně zabalit, aby neprochladla, a po přinesení domů ji nechat chvíli zabalenou, aby se aklimatizovala.
  • Neotvírejte na vánoční hvězdu okno.
  • U vánoční hvězdy nesmí přeschnout substrát. Pokud rostlině zkrabatí a zkroutí se listy, už se nevzpamatuje. A zalévat je možné ji zalévat svrchu, i do misky. Nebo namočit do nádoby s vodou, jako například orchidej.
  • Pokud chcete, aby vám vánoční hvězda vydržela do dalšího roku, je potřeba ji po odkvětu seříznout na 10 cm, nechat ji znovu obrůst a potom zatemňovat. Zhruba od října je potřeba ji na 14 hodin přikrývat.

A jak se správně chovat k řezaným vánočním stromkům? Poslechněte si rozhovor.

autoři: Pavel Kudrna , reČRoL
Spustit audio

Související