Vánoce u sousedů: Sváteční výlet do Hirschfelde

Jaké jsou vánoční zvyky jen kousek za našimi hranicemi, v německé Horní Lužici? Proč si tam lidé zdobí domy vyřezávanými oblouky, jaké tam pečou cukroví, co vlastně jedí na Štědrý večer, a kdo tam nosí dárky? V Seriálu předvánočního týdne vše prozradí kolega Petr Kumpfe.

Čtěte také

V Libereckém kraji žijeme u hranic s německou Horní Lužicí, mnozí už určitě někdy tuto zemi v předvánočním čase navštívili. Třeba zajeli na některý z malebných adventních trhů, nebo jen tak, na nákupy do běžných obchodů.

A někoho možná při pohledu na tamní vánoční výzdobu napadne, jak asi vypadají svátky v domácnostech tamních lidí. Napadlo to i redaktora Petra Kumpfeho, který s mikrofonem vyrazil do příhraniční obce Hirschfelde, která je dnes součásti Žitavy, kde se na regionální vánoční zvyky zeptal specialistky na regionální potraviny, paní Anji Nixdorf Munkwitz.

Dozvíme se také, jestli v Německu slaví Mikuláše, Barborku, a co je to „skřítkování", a to v druhém díle seriálu věnovaném předvánočním tradicím v nedaleké německé Horní Lužici. Další část představí hornolužickou sváteční tabuli.

Jak vypadá vánoční stromeček jen kousek za našimi hranicemi a kdo vlastně v Německu nosí dětem dárky, prozradí Petr Kumpfe ve čtvrtém díle a ten poslední věnuje tomu, jak Němci tráví vánoční svátky a poté i Silvestra.

autoři: Petr Kumpfe , reČRoL
Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.