Reportérské Vánoce: Co přinesly do života lidí nejen v Libereckém kraji advent a Vánoce

26. prosinec 2022

Redaktorka Ivana Bernáthová připravila výběr reportáží zpravodajské redakce Českého rozhlasu Liberec. Poslechněte si, jak Liberečané slavili Vánoce před 2. světovou válkou, kde se pěstují vánoční hvězdy, jak Vánocům v bulharské Sofii přispěl Liberecký kraj, proč jezdí lidé na nákupy do Německa, jaká je štědrovečerní tradice horolezců a jejich kamarádů, i jak vypadají české Vánoce v Dubaji nebo ty baskické ve Španělsku.

Vánoce bývají svátky hojnosti, holdujeme nejrůznějším pochoutkám, ať je to smažený kapr, klobásy nebo plněná krůta, a rovněž lahodné cukroví. A radujeme se z krásných dárků. Možná byl v mnohých rodinách letos Ježíšek méně štědrý, přesto se to asi nedá srovnat z dobou, kterou zažily naši pradědečkové a prababičky.

Jak slavívali Liberečané Vánoce před druhou světovou válkou, vyprávěla paní Anna, která, mimochodem, v roce 1937 dostala od první dámy tehdejšího Československa Hany Benešové bohatě vyšívaný kyjovský kroj. Sama si o něj na Hrad napsala, protože chtěla jako sokolka tancovat na národní slavnosti Českou besedu. Sokolové tehdy chtěli v době, kdy po česko-německém pohraničí pochodovali henleinovci v bílých podkolenkách, ukázat světu, jak velcí jsou čeští vlastenci.

Ředitel Střední odborné školy Liberec Milan Adamec ve školním skleníku v době adventu

Z předválečných Sudet se přeneseme do žhavé přítomnosti. Redaktorka Jana Švecová, zavítala do školního zahradnictví Střední odborné školy v Liberci, které je jedním z mála míst v Česku, kde pěstují vánoční hvězdy - rostliny původem z Jižní Ameriky s typickým červenými listy. A zjistila tam také, že, jak radí odborníci, jakmile vánoční hvězda odkvete, můžete ji seříznout, dát na světlé místo s teplotou kolem 16 stupňů, omezit zálivku a po zmrzlých v květnu ji můžete pěstovat na balkoně nebo zahradě.

Expozice Design Vánoc? se z libereckého Severočeského muzea stěhuje do Sofie

V další reportáži vyvezeme české Vánoce na jih Evropy, konkrétně do bulharské Sofie. Do tamního Českého centra se totiž ze Severočeského muzea v Liberci vydaly české designové vánoční ozdoby vyrobené ze skla, papíru anebo vytištěné na 3D tiskárně. Při balení vánoční krásy byl redaktor Tomáš Mařas.

Na předvánoční nákupy do německé Žitavy se vydal redaktor Michal Jemelka, aby zjistil, co tam Češi kupují a proč, a jestli se to vůbec vyplatí.

Kolegyně Eva Malá připomene štědrovečerní tradici horolezců a jejich kamarádů. Ti se scházejí na Mariánské vyhlídce v Českém ráji na bohoslužbě za zemřelé horolezce. Mše se koná od roku 1970, její místo se ve Skaláku do roku 1989 měnilo, aby se organizátoři vyhnuli dohledu tehdejší Státní bezpečnosti. Teď už více než 30 let koná na symbolickém hřbitově horolezců. Redaktorka Ivana Bernáthová k této reportáži dodává: „Přetlumočím tradiční přání, které na bohoslužbách zaznívají: Udělejme něco, z čeho budeme mít v příštím roce radost všichni.“

Vydáme se také na Vánoce do daleké Dubaje. Do Spojených arabských emirátů se letos za teplem kvůli finanční krizi možná vydalo méně turistů z Česka než v minulých letech, přesto si řada lidí nenechala vánoční exotiku ujít. Jaký byl Štědrý den a večer v Dubaji, vylíčila Českému rozhlasu Liberec paní Lenka Muzikářová z Liberce, která se tam vypravila spolu s manželem a dcerami.

A už jste někdy slyšeli o Baskických vánocích? Jsou trochu jiné, než u nás. V této autonomní oblasti Španělska nosí dětem dárky magický obr, který se obléká jako baskický farmář, miluje dobré jídlo a pití. Přichází každou zimu z hor s pytlem, ve kterém má drobné dárky, a ty se ráno 25. prosince objeví pod stromečkem. Vánoce v Baskicku zažila Ivana Bernáthová.

Spustit audio

Související