V Rynolticích na Liberecku dnes začaly práce na silnici, dopravu řídí semafory

Komplikace čekají ode dneška motoristy na hlavním tahu z Liberce na Děčín v Rynolticích. Dopravu tam během dne budou řídit semafory.

Dělníci v Rynolticích opravují povrch vozovky nebo kanalizaci, především tam ale vzniknou zpomalovací ostrůvky, které by měly donutit řidiče snížit rychlost. Souběžně tam bude obec opravovat chodníky, veřejné osvětlení a nová bude i stezka pro cyklisty a chodce.

Problémy nečekají jen řidiče aut, ale i cestující ve veřejné dopravě. Výluky se týkají linek z Rynoltic do Hrádku nad Nisou přes Dolní Suchou, z Hrádku do Jablonného v Podještědí přes Rynoltice a také z Heřmanic do Jablonného a Rynoltice do Stráže pod Ralskem. Na všech třech by si lidé měli změny v časech, trasách i místech zastávek zjistit v aktualizovaném jízdním řádu.

Celá akce přijde bez DPH na 28 milionů korun, z toho deset milionů je podíl obce, která investuje do chodníků, veřejného osvětlení a úpravy místní komunikace. Práce mají trvat do konce srpna.

Na vytížené trase z Liberce na Děčín nejde o jedinou stavební akci. Dopravní omezení čekají na motoristy také dál na navazující silnici I/9 od Svoru na Nový Bor na Českolipsku, kde se nyní připravuje rozšíření zhruba tříkilometrového úseku z dvoupruhu na čtyřpruh. Samotná stavba by měla být zahájena v nejbližších týdnech po dokončení výběrového řízení na dodavatele a podle ředitele liberecké Správy ŘSD Jana Wohlmutha je naplánována na dvě stavební sezony. “Součástí stavby je velká okružní křižovatka, na kterou v budoucnu naváže obchvat Svoru,” řekl už dříve Wohlmuth.

Rozšířená silnice bude za mimoúrovňovou křižovatkou u Nového Boru navazovat na obchvat dokončený před pěti lety. Stavba počítá se dvěma mosty přes migrační trasy, které mají zajistit pohyb zvěře mimo silnici. V současné době jsou na tomto lesním úseku kvůli střetům se zvěří často dopravní nehody. První práce tam začaly už v lednu, kvůli rozšíření komunikace na dvojnásobek museli vykácet podél silnice pás lesa na obou stranách.

Spustit audio

Související