Opravy silnic v Liberci: Plán na rok 2022 a kde počítat s uzavírkami

21. březen 2022 15:16

Město Liberec dá v roce 2022 více než 50 milionů korun do oprav silnic. Řidiče tak v krajském městě čeká několik uzavírek. Kdy a kde, zjistila redaktorka Eva Malá.

Čtěte také

V Liberci motoristé neprojedou například jedním z úseků pod autobusovým nádražím, konkrétně ulicemi Františkovská a Slavíčkova. Dělníci tam už od 16. března opravují vodovod a plynovod. Začali Slavíčkovou ulicí, kde budou do 8. dubna, pak se přesunou do Františkovské, tu budou opravovat až do října.

V tomto případě se jedná o takzvanou sdruženou investici. „Projde vlastně generální opravou celý úsek té silnice, kdy se opraví všechny inženýrské sítě. Město je vlastně na začátku, kdy provede tu úvodní skrývku, a potom je město na konci, kdy provede nový povrch,“ popsal náměstek primátora Jiří Šolc z SLK.

Na etapy jsou rozdělené i další sdružené opravy, které začnou v dubnu. Rekonstrukce čeká Jiskrovu a další ulice: „Já mám radost z toho, že zrovna v Jiskrově ulici se nám daří využívat naše přirozené městské materiály, například žulu, dalších 100 let to tam bude moc pěkné. Pak se to týká Šlikovy a Tylovy ulice, kde to je opět rozdělené do etap. A chceme udělat hezčí Ondříčkovu ulici, tam proběhne i oprava opěrné zdi směrem k restauraci,“ doplnil náměstek Šolc.

Zahájit by se ještě letos měla i oprava Heřmánkovy ulice v Machníně, kde dělníci vymění vodovod, tato oprava potrvá do roku 2023.

Dělníci opraví také parkoviště a chodníky v Rychtářské ulici v Ruprechticích, začít by měli v dubnu a skončit v říjnu.

Chystá se i rozšíření frekventované křižovatky Žitavská a Švermova, kde denně projede přes 10 000 aut. V Žitavské vznikne nový jízdní pruh.

S částečnými uzavírkami musí řidiči počítat i v ulicích Blažkova, Lipová a Na Pláni, kde stavbaři opraví přechody a vybudují semafory.

Budou pokračovat i některé stavby zahájené v roce 2021

Výměna vodovodu a kanalizace a oprava povrchů silnice, chodníků a veřejného osvětlení bude pokračovat v Purkyňově a Javorové ulici a také ve Slovanském údolí za botanickou zahradou. Rekonstrukce by měla začít ještě v březnu a skončit v listopadu. Řidiči budou stejně jako v roce 2021 objíždět i Sokolskou ulici.

autoři: Eva Malá , reČRoL
Spustit audio

Související