V Novém Boru začala výměna další části veřejného osvětlení za úspornější

21. březen 2023 11:54

Některá města a obce modernizují veřejné osvětlení. Místo energeticky náročných sodíkových výbojek pořizují LED lampy. Díky tomu se jim daří výrazně snižovat účty za elektřinu.

Čtěte také

V Novém Boru začala výměna více než pěti set lamp veřejného osvětlení. Důvodem je zejména úspora elektřiny, protože nové lampy se oproti svým předchůdkyním vyznačují výrazně nižší spotřebou.

Při současných cenách elektřiny by v Novém Boru měli výměnou světel ušetřit asi jeden milion korun za rok. Samotná svítidla samozřejmě nejsou zadarmo, podle registru smluv za ně město zaplatí zhruba pět milionů korun.

Jak uvedla mluvčí radnice Radmila Pokorná, díky dotaci ministerstva průmyslu a obchodu se do městské kasy vrátí asi tři a půl milionu. Dá se tak říct, že investice bude zaplacená v řádech jednotek let. Kde původně svítila sodíková lampa s dvousetwattovým příkonem, dnes stačí dvacetiwattová, někdy i slabší LED lampa.

V Novém Boru jde o druhou etapu, už v roce 2022 se vyměnilo několik desítek lamp. Většinou se mění pouze hlavice osazená zdrojem světla, ale v několika případech se mění také sloupy.

Další výměna začala tam, kde v roce 2022 skončila, tedy v části Arnultovice, kde bylo právě nutné vyměnit velkou část sloupů. Ty původní sloužily zároveň jako vedení nízkého napětí pro domy a po uložení elektrických kabelů pod zem už nové lampy není kam pověsit.

Do konce dubna 2023 by se měly novými svítidly osadit také ulice v celém Janově, na Hřebence, i v samotném Novém Boru; konkrétně v ulicích Skalická, Bezručova, Brigádníků, Mařákova a Dvořákova. V plánu je výměna zbývající asi tisícovky svítidel. Rychlost výměny bude závislá na úspěchu v dalším kole dotací, o které si město požádá.

LED lampy postupně pořizují i malé vesnice. Například v Sosnové u České Lípy už žádné původní lampy nezbyly. Z větších měst se do modernizace veřejného osvětlení se pustili třeba také v Zákupech nebo Stráži pod Ralskem.

Jak Českému rozhlasu řekl nezávislý starosta Stráže Zdeněk Hlinčík, úsporná opatření jsou pro město v současnosti prioritou. Nejde jen o veřejné lampy, ale zároveň se radnice snaží zateplovat veřejné budovy, instalovat na střechy fotovoltaiku, a také investovat do chytrých systémů řízení spotřeby.

Spustit audio

Související