Město Liberec využije miliony z evropských fondů na vybudování komunitní energetiky

17. březen 2023 08:37

Energetická soběstačnost je jednou z hlavních priorit, na které se chce zaměřit vedení města Liberce. V konkurenci více než stovky evropských měst uspělo s projektem na soustavu solárních elektráren.

Čtěte také

Liberecká radnice pokračuje v plánech na zřízení soustavy solárních elektráren, které by městu pomohly snížit náklady na energie. Od Evropské unie krajské město získalo 24 milionů korun, které použije na nastavení takzvané komunitní energetiky a rozšíření dobíjecích stanic pro elektromobily.

Co si pod pojmem komunitní energetika představit? Jde o výrobu energie z obnovitelných zdrojů. V případě Liberce to budou fotovoltaické panely neboli solární elektrárny, které chce radnice nechat umístit na co nejvíc vhodných městských budov, na objekty bytových družstev, výrobních podniků a podobně.

Vytvoří se tak komunita, které nepůjde o finanční zisky z prodeje vyrobené elektřiny, ale o to, aby se snížily náklady na energie. Elektřinu ze „solárů“ si tak spotřebují primárně budovy, na kterých bude fotovoltaika umístěná, přebytky se pak budou převádět někomu jinému, kdo bude do tohoto energetického družstva také zapojený.

Liberec získal z Evropské unie 24 milionů korun. Grant získalo město v rámci konsorcia, ve kterém je ještě Technická univerzita, liberecká Teplárna a společnost Leef Technologies. Dohromady mají dva roky na to, aby v Liberci nastavily pravidla fungování komunitní energetiky a založily společnost, která to vše bude zastřešovat a řídit.

Technická univerzita by měla navrhnout technologie, kterými se budou měřit dodávky energií. Zároveň by se z unijních peněz měla v Liberci posílit síť dobíjecích stanic pro elektromobily.

Město Liberec má i nějaké další plány, jak snížit energetickou závislost. Pokud se podaří sehnat odborníky, mě by od září na magistrátu fungovat nový odbor energetického managementu, který má navrhnout konkrétní řešení pro každý městský objekt, aby to přineslo úsporu. Zároveň by měl tento odbor sloužit jako konzultační středisko pro veřejnost, která by chtěla poradit v oblasti energetických úspor.

Spustit audio

Související