Lidé mají pocit, že na dávku nedosáhnou. Pak to spočítáme a jsou překvapeni, říká dluhová poradkyně

14. březen 2023

Hodně lidí se dostává do finančních problémů kvůli stoupajícím zálohám a doplatkům za energie. Mnozí nevědí, že mohou stát požádat o pomoc. Jiní se třeba stydí. Doplatek na bydlení je přitom lepší volba, než půjčka s vysokým úrokem, nebo snaha se před dluhy schovat.

Kromě drahých potravin se v peněženkách projevují i doplatky za energie, přitom někteří lidé sotva mají na zálohy. Někdo to řeší rychlopůjčkami, někdo si myslí, že se před dluhy schová. Přitom mnozí mají nárok na pomoc od státu, ale neví o tom.

Obecně má člověk nárok na příspěvek na bydlení, pokud náklady na bydlení tvoří více jak 30 % z příjmu…
Eva Svobodová, dluhová poradkyně liberecké pobočky Člověka v tísni

Může to být i tím, že o tom lidé vůbec nevědí, nebo třeba vědí, ale bojí se požádat. Někdo může mít pocit, že v životě o nic nežádal, tak ani teď nebude žádat. „Někdo o tom skutečně vůbec neví, někdo má pocit, že by na dávku ani nedosáhl. A potom, když to spočítáme, tak z toho výpočtu vyjde, že nárok má, takže jsou lidé často překvapení,“ dodala.

Čtěte také

Ne každý má odvahu se vydat na úřady, protože z úředníků možná lidé mají jakýsi „respekt“. „(organizace) Člověk v tísni je schopna pomoci s vyplněním žádosti, a (…) tu žádost je možné podat i písemně, poslat poštou, nebo dokonce elektronicky, pokud má (žadatel) identitu občana, nebo bankovní identitu, nebo elektronický podpis. Takže na úřad potom nemusí vůbec,“ vysvětlila Eva Svobodová.

„Pokud mluvíme o příspěvku na bydlení, obecně má člověk nárok na příspěvek na bydlení, pokud náklady na bydlení tvoří více jak 30 % z příjmu,“ dodala ještě.

Proč je lepší požádat o příspěvek, než využít nabídky půjčky a jak se obecně zachovat, pokud už nějaký dluh vznikl? Poslechněte si záznam rozhovoru.

Dluhová helplinka Člověka v tísni má číslo 770 600 800 a pobočku mají nejen v Liberci, ale i České Lípě, Hrádku nad Nisou, Velkých Hamrech či Frýdlantě. Podrobnosti najdete na webu Člověka v tísni.

Spustit audio

Související