V Novém Boru vystavují díla Františka Jungvirta. Mladý sklářský výtvarník a designér se vrací ke klasickým odkazům českého skla, kterým dává novou podobu

24. říjen 2022

Sklářské muzeum v Novém Boru vystavuje díla úspěšného mladého designéra Františka Jungvirta. 26letý sklářský výtvarník, designér a malíř skla absolvoval mimo jiné pražské UMPRUM, v atelieru skla pod vedením sochaře Ronyho Plesla.

Od roku 2020 je František Jungvirt uměleckým ředitelem sklářské značky Klimchi. Ve své práci se nejčastěji vrací ke klasickým odkazům českého sklářství, které spojuje s novými impulzy. V dílech se pak snaží posouvat technické a vizuální hranice oboru.

Jeho práce často zdobí detailně malované květiny a hmyz, který je pro něj víc než vhodným motivem. „To pro mě není jen motiv. Zajímá mě ta struktura, jak se to větví; brouk, jaký má povrch, to všechno se snažím do té malby promítnout. Strávím na takovou malbou spoustu hodin práce, ale je to pro mě určitý způsob relaxu,“ popsal mladý výtvarník.

Výstava v Novém Boru potrvá do konce ledna 2023. Podívat se tam byl redakotr Tomáš Mařas, poslechněte si reportáž.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.