Věci všednodenní v nevšedním provedení. Jablonecká dvojvýstava k nedožitým stým narozeninám sklářských výtvarníků, manželů Roubíčkových

12. červen 2022

Skleněné květy hýřící barvami nebo velké stylizované ženské hlavy výrazných barev. To jsou jen některá díla manželů Roubíčkových, kteří se inspirovali ve své tvorbě okolím, ale hlavně materiálem - tekutým horkým sklem.

Opustili zažité představy o skle a dokázali z něj udělat přelomové plastiky. Sklářské legendy - manželé Roubíčkovi - by v roce 2022 oslavili sté narozeniny. Jejich dílo představuje dvojvýstava nazvaná Miluše & René Roubíčkovi – 100. Výstava v Křišťálovém chrámu v Kunraticích uvítá návštěvníka u obří skleněné tabule před oltářem.

V přístavbě jabloneckého muzea, která má tvar krystalu, je výstava trochu jiná. Aby návštěvník netápal, jsou díla manželů od sebe odlišená barevnými štítky; Reného hnědo oranžovými, Milušiny modrými.

„Tak jsou jejich díla označena. A protože i v naší stálé expozici je k vidění řada věcí od manželů Roubíčkových, tak i tam jsme změnili barevnost po dobu té výstavy. Takže zvídavý návštěvník, kterému nestačí výstava dole v Krystalu, se ještě může proběhnout po expozici, a tam najde další Roubíčkových díla,“ vysvětlil kurátor jablonecké výstavy Petr Nový.

Projekt připravovalo muzeum ve spolupráci s firmou Pačinek Glass a dcerami manželů Roubíčkových dva roky a je součástí oslav Mezinárodního roku skla 2022.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související