Retro výstava v Jabloneckém muzeu. Ikonické i zapomenuté vzory skla a bižuterie socialistického Československa

12. říjen 2022 13:37

Na 300 exponátů nabízí výstava „Snění o budoucnosti" jabloneckého Muzea skla a bižuterie. Návštěvníci tam mohou vidět například skleněnou bižuterii z 50. let, stejně jako bižuterii plastovou z let 80. Nechybí ani kdysi populární „céčka".

Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou připravilo na zimní sezónu výstavu představující ikonické i pozapomenuté vzory skla a bižuterie z let 1948 - 1989. Na jejich vzniku se podílela velká skupina návrhářů a určené byly pro zákazníky doma, ale především v zahraničí.

Socialistické Československo patřilo k největším výrobcům skla a bižuterie na světě. Od poloviny 50. let se do těchto oborů investovalo velké množství energie, financí i idejí. Zhruba 300 předmětů přibližuje hlavní trendy a výtvarné tendence socialistického Československa.

Tématu podle kurátorky výstavy Kateřiny Nory Novákové odpovídá i prostor, kterému dominuje rudá barva a žlutá pěticípá hvězda: „Scénografie výstavy měla připomenout tu dobu, ve které vznikaly velmi kreativní, úžasné návrhy, velké technologické posuny, jak bižuterie, tak skla. Bohužel tedy pod příkrovem té komunistické ideologie,“ popsala.

Mezi exponáty jsou i kdysi populární „céčka". „Byly to vlastně lisované závěsové komponenty z umělé hmoty, v různých barevnostech. Postupem času se opravdu staly tak obrovským trendem, že se začaly objevovat i v módě. Byla („céčka“) často zařazovaná i do relativně vkusných bižuterních kusů,“ vysvětlila, jak kdysi populární sběratelský předmět souvisí s bižuterií, Kateřina Nora Nováková.

Na výstavě s názvem „Snění o budoucnosti", která potrvá do května 2023, natáčel redaktor Tomáš Mařas, poslechněte si reportáž.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související