V některých zemích je stále potřeba potvrzení o bezinfekčnosti. Kam před dovolenou na testy na covid-19 v Libereckém kraji

28. červen 2022 09:46

Platný negativní test na covid-19, případně potvrzení o očkování stále vyžadují od turistů například v části Asie. Kde a jestli si to lidé stačí ještě před cestou vyřídit, zjišťovaly naše redaktorky.

Čtěte také

Ve většině evropských zemí aktuálně neplatí žádná zvláštní proticovidová opatření. Například v Itálii je ale nadále povinné nosit v dopravních prostředcích, tedy i letadlech nebo na lodích, respirátory. Jinde stále požadují pro vstup do země negativní testy pro neočkované, například v Thajsku.

Ministerstvo zahraničí na svých stránkách doporučuje, aby si lidé před cestou do konkrétní země zjistili aktuální pravidla na příslušném zastupitelském úřadu. Poměrně podrobně a podle jednotlivých zemí je má ministerstvo i na svých stránkách.

Kam na PCR test v Libereckém kraji

Aktuálně (28. června 2022) si lidé můžou nechat udělat PCR, nebo antigenní testy na šesti místech v Libereckém kraji. V Liberci je to v krajské nemocnici nebo na poliklinice EUC v Klášterní ulici. Další místa jsou v nemocnicích v Jablonci nad Nisou, České Lípě, Jilemnici a v Semilech.

Stále je potřeba registrace. Tu si lidé zajistí přes rezervační systém, který je na webu krajského úřadu. Je dobré nenechávat si testy na poslední chvíli, někde testují jen v omezeném čase, navíc může být obsazeno.

Podle krajského radního pro zdravotnictví Vladimíra Richtera z ODS je kapacita testovacích míst dostačující. Vedení kraje ale nevylučuje, že by se k tomu mohlo přistoupit. „V tuto chvíli se zdá, že tento počet je dostatečný. Pokud by to bylo potřeba, všechna tato místa jsou připravena rozšířit provozní dobu tak, aby uspokojily zájem,“ potvrdil Českému rozhlasu.

Stále je také možné získat očkování proti koronaviru, je potřeba registrovat se přes portál ministerstva zdravotnictví. I v tomto případě by se lidé měli o případné očkování zajímat s dostatečným předstihem, stále platí, že mezi první a druhou dávkou vakcíny musí být interval tří týdnů.

Některé nemocnice také kvůli dovoleným i klesajícímu zájmu utlumují o prázdninách provoz očkovacích center. Například jablonecká nemocnice na svých stránkách avizovala, že od 1. července bude očkovací centrum jen jednou za šest týdnů.

autoři: Jana Švecová , Johana Tománková , reČRoL
Spustit audio

Související