Zdravotní pojišťovny rozšířily možnosti bezplatného očkování proti nebezpečným nemocem. Nárok má nově i víc lidí

9. únor 2022 09:06

Kromě vakcíny proti novému typu koronaviru mají lidé zdarma nárok i na očkování proti dalším vážným onemocněním. Podrobnosti shrnula redaktorka Jana Švecová.

Čtěte také

Od ledna 2022 mají například nárok na bezplatné očkování proti klíšťové encefalitidě lidé starší 50 let. Další změna se týká meningokokových nákaz. U očkování proti meningokoku B mají nově nárok na úhradu všech dávek vakcíny děti do jednoho roku a děti mezi 14. a 15. rokem. U dalších typů meningokokové nákazy se bezplatná vakcína vztahuje na děti mezi prvním a druhým rokem věku, i děti od 14 do 15 let.

Bezplatné očkování se vztahuje i na vakcínu proti pneumokokové infekci, která je podle odborníků nejčastější příčinou úmrtí u seniorů, způsobuje jim totiž zápaly plic, sepse nebo meningitidy; u dětí je pak příčinou například zánětů horních cest dýchacích, nebo hnisavých zánětů středního ucha a spojivek. Zdarma očkovat proti pneumokoku se mohou nechat lidé nad 65 let věku a kojenci.

Pro některé skupiny lidí je bezplatné i očkování proti chřipce. Od roku 2022 se tyto skupiny rozšířily například o pacienty po chirurgickém odstranění sleziny, a také pro zdravotníky. Změna se týká i lidí starších 65 let, kteří si nově mohou vybrat vakcínu proti chřipce bez ohledu na cenu.

Stejné je to i u očkování proti lidskému papilomaviru. „Pojištěnci starší 65 let si mohou vybrat z nabídky vakcín proti chřipce. (…) Totéž platí u očkování proti lidskému papilomaviru u dětí od 13 do let věku,“ potvrdila mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Viktorie Plívová. Jedná o očkování, které slouží jako prevence proti rakovině děložního čípku a hrdla a některých dalších typů nádorů.

Nárok na bezplatné očkování mohou lidé uplatnit u svého praktického lékaře, dětí u lékaře pro děti a dorost. Lidé, kteří nemají na zmíněná očkování nárok ze zákona, mohou požádat o příspěvek v rámci prevence. Ten se týká i dalších typů očkování, na které se nevztahuje bezplatné očkování. Nárok a výše příspěvku se liší podle jednotlivých zdravotních pojišťoven.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související