Očkování proti tropickým a jiným nemocem: Kde je potřeba a jak ho získat

20. červen 2022 12:34

Začíná doba dovolených, lidé mohou po pandemii koronaviru znovu cestovat po celém světě. Jak se to projevuje v zájmu o očkování proti tropickým nemocem, zajímalo redaktorku Janu Švecovou.

Čtěte také

Malárie, žlutá zimnice, vzteklina. To všechno jsou nebezpečné nemoci, na které můžou lidé narazit při návštěvě některých vzdálených destinací. Zájem o očkování proti tropickým nemocem je úměrný počtu lidí, kteří se chystají vycestovat. Skutečný zájem a počet vakcín bude podle primáře infekčního oddělení Krajské nemocnice v Liberci Adama Vitouše známý až v průběhu léta.

Nemocí, ať už tropickou, nebo jinou, kterou už u nás díky očkování považujeme za prakticky vymýcenou, se můžou lidé nakazit prakticky kdekoliv, nejen mimo Evropu. Například na Ukrajině nebo v Polsku je stále ještě běžná vzteklina.

Nejrizikovější oblasti popsal primář - infektolog Adam Vitouš: „Jako nejrizikovější oblasti pro cestovatele, kde doporučujeme prakticky vždy, aby člověk navštívil centrum cestovní medicíny, je subsaharská Afrika a jihovýchodní Asie, kde se očkuje vždy něco.“

Kdy se nechat očkovat

Všechny vakcíny mají svá pevná časová schémata. Pokud jde o zkušeného cestovatele, který má například vakcínu proti žloutence s celoživotní ochranou a potřebuje jen přeočkování, tak stačí týden, nebo dva před odletem. Naopak pokud někdo jede do tropů poprvé a dosud žádné vakcíny neměl, měl by se začít o očkování zajímat zhruba tři měsíce před odletem.

K základnímu přehledu o očkování slouží cestovatelská mapa, kterou aktualizuje Státní zdravotní ústav. Užitečné je poradit se v některém centru, kde působí infektolog, kde podle doktora Vitouše znají rizika oblasti, do které se lidé chystají, a nebudou někomu nutit třeba vakcínu proti žluté zimnici před návštěvou místa, kde se tato nemoc vyskytuje jen sporadicky, nebo vůbec.

V Libereckém kraji je to Středisko cestovní medicíny krajské nemocnice na Husově třídě v Liberci. Vakcinaci proti tropickým nemocem se věnuje také Státní zdravotní ústav se sídlem v libereckých Vratislavicích.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související