V některých základních uměleckých školách už začínají zápisy na příští rok

23. duben 2021 10:03

Rodiče, kteří chtějí přihlásit své děti do některé ze základních uměleckých škol, by si měli pospíšit. V některých městech už začínají zápisy na příští školní rok. I takzvané „zušky" se musely přizpůsobit aktuální epidemické situaci. Víc k tomu zjišťovala redaktorka Jana Pšeničková.

Na některých základních uměleckých školách už připravují zápisy dětí na příští školní rok. Jak ale vzhledem k epidemii budou vypadat třeba takové talentované zkoušky?

Čtěte také

Kvůli koronaviru například není možné uspořádat klasické dny otevřených dveří. Školy to řeší různě, konkrétně na českolipské základní umělecké škole na tento týden připravili sérii videí, která diváky provedou jednotlivými učebnami i zázemím školy. Jiné je také přijímací řízení. Když zůstaneme v České Lípě, tam umožňují dva způsoby.

Adepti některého z uměleckých oborů mohou využít dálkového přístupu. „Máme na to speciální webovou stránku, kde rodiče podle návodu zadají videa s výkony žáků, které budou odpovídat tomu, co by děti dělaly u talentových zkoušek.“ popsal ředitel školy Marek Kučera.

U jiných oborů to bude prezenčně. Za normálních okolností by dítě ve škole předstoupilo před nejméně tříčlennou komisi. Kvůli epidemii je to ale možné jen tak, že budoucí žák předvede svůj um pouze před učitelem toho konkrétního zaměření. Děti při tom může doprovodit jeden z rodičů.

Čtěte také

Například v liberecké základní umělecké škole zatím konkrétní postup nemají. Škola vyčkává na vývoj epidemické situace a zápisy tam budou až počátkem června. Jak vysvětlil ředitel Tomáš Kolafa, základní umělecké školy nemají ze zákona přesně daný termín zápisů, a tak si je pořádají podle svých nebo regionálních zvyklostí, či zkrátka podle potřeby. Kde se ale děti mohou také začít už zapisovat, je nová pobočka Základní umělecké školy v Doksech. Vznikne v sousedním městě Dubá a tamní děti si mohou vybrat ze tří hudebních nástrojů nebo výtvarný obor.

autoři: Jana Pšeničková , reČRoL
Spustit audio

Související