Na pěti sídlištích v Liberci by mělo vzniknout víc míst k parkování. Radnice představila studii, spolupracovali na ní obyvatelé

24. srpen 2022 15:50

Podle studie, kterou si radnice nechala zpracovat, by se parkovací plochy u pěti sídlišť mohly navýšit o 40 procent. Současný plán, na rozdíl od těch předchozích, má šanci uspět i proto, že ho město už projednalo s obyvateli panelových domů.

Čtěte také

Dřívější snahy radnice o navýšení parkovacích míst na sídlištích vyšly vniveč hlavně proto, že změny vedení města plánovalo bez jednání s lidmi, kteří na jednotlivých sídlištích bydlí. Nerespektovaly se tedy jejich potřeby. Jedněm se například nelíbilo, že by přišli o louku; jiným, že by se zjednosměrnila ulice; dalším, že by parkovací místa byla kolmo k panelovým domům a výfukové plyny by šly přímo do oken přízemních bytů.

V Liberci je celkem 60 sídlišť, rozšiřování parkovacích míst se týká pěti největších. Pilotní studie město vytvořilo pro sídliště Doubí, Gagarinova a Staré Rochlice v Rochlici, a také pro sídliště Kašparova a Jeřmanická ve Vesci. Celkem je na nich k dispozici 1200 parkovacích míst. Podle studie by jich tam mohlo být o 450 více.

U každého ze sídlišť je podle dopravního specialisty Jana Kašíka nutné zvolit jiné řešení. Každé je jinak uspořádané, má jinou uliční síť, a na každém žije jiná skladba obyvatel. Například na sídlišti v Jeřmanické ulici ve Vesci se obyvatelé pro vznik parkovacích míst vzdají chodníků u zadních vchodů panelových domů.

„Vyšly nám 3 velké plochy, kde je možné celoplošně zrušit všechny chodníky. Stejně to jsou úzké chodníčky, po krajích, lidé chodí spíš po ulici. Je ale možnost jít jinudy. S tím, že přidáme metr, metr a půl zeleně. Jen tímto opatřením jsme zvýšili kapacitu o 42 %,“ popsal Jan Kašík. I když tam bude o 90 míst k parkování více, deficit je stále 31 míst. Proto dopravní expert doporučil revitalizaci sídliště v Jeřmanické.

Složitou situaci experti řešili také na sídlišti v Doubí, kde kromě husté zástavby stojí Mateřská a Základní škola. Parkovací místa tamním obyvatelům zabírají jejich zaměstnanci, kteří často dojíždějí i z míst mimo Liberec, takže parkovací místa potřebují. Podařilo se ale najít pozemek, kde by se dalo zřídit parkoviště právě pro účely školy a školky. Celkem by sídliště mohlo získat 90 nových parkovacích míst.

Na sídlišti Gagarinova radnice připravuje revitalizaci s tím, že by tam mělo vzniknout 169 nových stání. Na sídlišti Kašparova se připravuje výstavba parkoviště, které by mělo pojmout 25 automobilů. A ve Starých Rochlicích by mohlo vzniknout 19 nových parkovacích míst. Pokud by docházelo k jejich zneužívání, je možné zřízení takzvané modré, tedy rezidenční, zóny.

autoři: Eva Malá , reČRoL
Spustit audio

Související