Na Maliníku v Bedřichově pracují stavbaři. U parkovišti vzniká otočka autobusu, ne všichni ji vítají

16. srpen 2022 09:27

Na příjezdu do jizerskohorského Bedřichova bude nová otočka autobusů, díky které se na Maliník dostanou i spoje ve směru od Jablonce nad Nisou. Zatím končí na bedřichovském centrálním parkovišti. Na nástupní místo na Jizerskou magistrálu se cestující z Jablonecka jinak než pěšky, nebo autem, zatím nedostanou.

Čtěte také

Návštěvníci Jizerských hor se na otočku autobusu, těší, obavy z ní naopak například majitelka stánku s občerstvením Martina Nádeníková. „V létě je to katastrofa, tady není stín, tady byly stromy a keře, plno lidí sedělo pod stromy. … Teď nevím, jak to tady bude vypadat. Jestli tady budou autobusy hlučet, do kdy budou hlučet,“ řekla Českému rozhlasu.

Podle nezávislého starosty obce Petra Holuba je novou otočku autobusu nutné postavit nejen kvůli cestujícím z Jablonce nad Nisou, ale také kvůli bezpečnosti. „Ta hlavní myšlenka je především zvýšení bezpečnosti v té oblasti, protože horizont Maliníku je poměrně exponovaný. Autobus, který tam jezdí, nemá zastávku, staví na tom horizontu téměř uprostřed silnice, zároveň je tam ještě vjezd a výjezd do parkoviště,“ vysvětlil.

Součástí stavby bude také odbočovací pruh vpravo směrem od Liberce na parkoviště na Maliníku, který by měl přispět k vyšší plynulosti dopravy. Podle Petra Holuba se tím rozšíří komunikace a do pruhu se vejde až sedm aut, které hlavně v zimě, kdy jsou špičky, čekají na odbavení parkovacím systémem, a nemusely by se tvořit takové kolony směrem do Liberce.

Otočka by měla být hotová začátkem září 2022 a první autobusy tam vyjedou během listopadu.

autoři: Johana Tománková , reČRoL
Spustit audio

Související