V Libereckém kraji má vakcínu proti koronaviru na 10 tisíc dětí. Očkují centra i pediatři

2. září 2021 12:42

Školáci zahájili nový školní rok testováním na koronavirus. Výjimku měly mimo jiné děti, které jsou proti nemoci očkované. Kolik jich v Libereckém kraji už má vakcínu a kde všude se mohou očkovat, zjišťovala redaktorka Jana Švecová.

Děti, které nejsou očkované proti koronaviru, začínají nový školní rok testováním na nemoc covid-19. Ty od 12 let věku mají takovou možnost od 1. července. K 2. září je v Libereckém kraji naočkováno necelých 10 tisíc dětí, respektive mladých lidí od 12 do 18 let. Úplně přesně jich k 35. kalnedářnímu týdnu dostalo vakcínu 9.817. Podle krajského radního pro zdravotnictví Vladimíra Richtera z ODS je to proti červenci nárůst zhruba o polovinu.

Čtěte také

Od července měly děti možnost nechat se očkovat v očkovacích centrech, od srpna mohou očkovat také dětští lékaři ve svých ordinacích. Tam ale nastal problém s množstvím vakcíny, očkovací látka Pfizer, kterou měli lékaři k dispozici, byla pouze ve velkém balení, a to by pediatři nedokázali vyočkovat ani uskladnit. Vláda proto schválila možnost očkovat děti vakcínou Moderna, která se může dodávat i v menších baleních po 50 dávkách. Většina rodičů však využila možnost nechat děti očkovat v očkovacích centrech.

V lékařských ordinacích byly zatím podány spíš jednotky očkovacích dávek. Nejvíc jich podle radního Richtera vyočkovali pediatři na Semilsku. Tam se dokonce domluvili lékaři ve třech ordinacích v Semilech a Lomnici nad Popelkou a jednu dávku padesáti vakcín si rozdělili mezi sebou. Kromě dětí naočkují také jejich doprovod, tedy rodiče nebo prarodiče.

Lidé tuto možnost vítají, ale zájem by byl mnohem větší, kdyby pediatři vakcínu dostali hned zkraje prázdnin. „Rodiče nás oslovovali, ale protože u nás ta možnost v tu dobu nebyla, tak jsme děti odkazovali na očkovací centra. Když jsem je pak obvolávala zpětně, jestli jejich zájem ještě trvá, tak už (děti) měly vakcíny,“ popisuje dětská lékařka Martina Milkovičová.

Očkování dětí v očkovacích centrech

Děti se mohou nechat oočkovat i v očkovacích centrech, na rozdíl od dospělých, kteří mohou na očkování i bez předchozí registrace, se ale musí předem objednat. To je nezbytné proto, že u očkování dětí musí být vždy přítomen pediatr a toho si jednotlivá centra zvou vždy jen na určité dny a hodiny. 

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související