Příjezdový formulář, test do 5 dnů, domácí karanténa. Liberečtí hygienici kontrolují lidi po zahraničních dovolených

31. srpen 2021 10:47

Krajská hygienická stanice v Liberci zkontroluje denně 7 až 10 lidí, kteří se vrátili z ciziny a nejsou očkovaní proti koronaviru. Její pracovníci turisty kontaktují na základě příjezdového formuláře. Ověřují také, jestli se lidé objednali na povinné testování.

Čtěte také

Opatření, které při návratu s ciziny musí lidé dodržovat, se mění podle toho, z jaké země se cestující vracejí. Například pro návrat z Chorvatska, Itálie, Rakouska nebo Slovinska, které jsou na cestovatelském semaforu zatím označené oranžovou barvou jako země středně rizikové, se musí nejpozději do 5 dnů po návratu testovat antigenním nebo PCR testem v některém z oficiálních testovacích míst. Do té doby nemusíme do karantény.

Například pro Německo označené červenou barvou jako místo s vysokým rizikem nákazy je už povinná samoizolace až do doby, než testy nákazu vyloučí. Tu je možné ukončit až s dalším negativním testem.

Pokud lidé cestují ze zemí označených červenou barvou letadlem nebo autobusem, musí si nechat udělat příslušný test už před nástupem na cestu. V červené barvě jsou k 30. srpnu kromě Německa také Francie, Španělsko, Řecko a Kanárské ostrovy.

Testování se netýká lidí s plným očkováním nebo těch, kteří nemoc prodělali v posledním půlroce a dětí do šesti let. Platí to pro návraty ze všech destinací, ať už jsou to země s nízkým stupněm nákazy - to je třeba Slovensko, Srbsko nebo Bosna a Hercegovina, zůstává jen povinnost vyplnit příjezdový formulář.

Kapacita testovacích míst

Podle zjištění Českého rozhlasu k 30. srpna byly volné termíny v testovacích centrech napříč Libereckým krajem většinou jen v dopoledních hodinách; kromě jilemnické nemocnice, kde bylo obsazeno až do konce týdne jak na antigenní, tak PCR testy.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související