V liberecké univerzitě vyrábí z odpadu z praček materiál pro architekturu i pěstování rostlin ve vesmíru

28. červen 2024 09:09

Vědci z Technické univerzity v Liberci vyvinuli unikátní sklokeramickou porézní pěnu, kterou se teď snaží dostat k zákazníkům. Škola proto založila vlastní firmu, aby s materiálem mohla obchodovat.

Porézní skleněná plastelína vyrobená v Technické univerzitě v Liberci

Liberecká univerzita založila první firmu, která má pomoci s uplatněním inovačního materiálu jejích vědců na trhu. Společnost Glassiteca bude nabízet sklokeramickou porézní pěnu, na kterou má škola patent.

Pěna je lehká, průsvitná, nehořlavá a navíc šetrná k životnímu prostředí. Materiál jde vyrobit z recyklovaných surovin. Uplatnění by mohl mít v designu, při pěstování rostlin nebo dokonce v kosmu.

„Zatím tomu říkáme Porous Glass Plasticine PGP, ale chystáme se ho přejmenovat a s tou značkou pracovat,“ říká Vlastimil Hotař, vedoucí Katedry sklářských strojů a robotiky, Fakulty strojní Technické univerzity v Liberci.

Porézní skleněná plastelína vyrobená v Technické univerzitě v Liberci

„Dokážeme využít střepy, které by jinak skončily na skládkách. Například skla, která zbývají po recyklaci například praček, jsou těžko recyklovatelné, těžko se dají znovu použít, protože neznáme přesně jejich složení. Nicméně pro ten náš materiál jsou vhodné, dokážeme z něj vyrobit něco, co se dá dál používat a můžeme to znovu recyklovat a znovu vyrobit ten samý produkt,“ vysvětluje.

Výzkumnice Technické univerzity v Liberci Marie Stará s ředkvičkami, naklíčenými v porézním materiálu, který vědci vyrábí z odpadu

Materiál po nasvícení propouští světlo, jeho využití je tedy například v architektuře. A také v hydroponii. Výzkumnice katedry Marie Stará ukazuje malá kolečka s klíčícími semínky.

„Substrát chceme používat jako hydroponii, teď zkoušíme ředkvičku. Máme provedených několik testů, výluhy jsou nezávadné. Zkoušíme to zejména pro hydroponická semena,“ doplňuje.

„Chceme ten materiál dostat jako substrát pro hydroponii, pro pěstování rostlin ve stavu beztíže, ale i třeba na jiných planetách, nebo na Měsíci,“ dodává k tomu Vlastimil Hotař.

Certifikát k porézní skleněné plastelíně Technické univerzity v Liberci

Vědci tedy před dvěma lety vyvinuli speciální materiál se širokou škálou využití a založili první spin-off firmu na univerzitě, proto, aby materiál „mohli udat“. Podle Vlastimila Hotaře hlavně proto, aby vyplnili propast mezi výzkumníky a byznysem.

„Funkce univerzity je úplně jiná, na univerzitě jsou lidé, kteří s tím byznysem nejsou úplně propojeni. Nejsme schopni zafinancovat rozjezd firmy ve velkém, můžeme si otestovat trh, ale následně musíme s někým vstoupit na trh a to už musí být skutečně byznys partner,“ říká.

V dalším období chce univerzitní firma shánět partnery pro výrobu i pro prodej výrobků.

Na katedře natáčel redaktor Tomáš Mařas, poslechněte si reportáž.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související