Historický vlak, autobus i tramvaj. Milovníci nostalgických jízd si v létě v Libereckém kraji přijdou na své

28. červen 2024 17:18

Léto a prázdniny lákají k cestování. A nemusí jít jen o dalekou cestu k moři. Letos poprvé mohou zájemci využít v Libereckém kraji pravidelné letní jízdy historickými vlaky, autobusy nebo tramvají.

Letos poprvé díky finanční podpoře Libereckého kraje bude o prázdninách zaveden pravidelný provoz různými typy historických vozidel.

Po Liberci bude o prázdninách každou sobotu jezdit historická tramvajová souprava. Tu tvoří motorový vůz roku 1915 a vlečný vůz z roku 1930. Do Liberce je zapůjčilo pražské Muzeum městské hromadné dopravy.

Oblíbené jsou i nostalgické jízdy vlakem na Zubačce v Jizerských horách. Přes léto tam budou nově jezdit historické motoráčky každý pátek, sobotu a neděli. A k tomu ještě budou dvě soboty v červenci a dvě v srpnu vyhrazené doprovodným akcím jako je Borůvková Zubačka, Pohádková Zubačka nebo Modelová Zubačka a podobně.

Ta největší akce ale bude už tento víkend, kdy v sobotu i v neděli na Zubačku vyjedou parní lokomotivy a pojedou z Kořenova přes Harrachov až po polské Sklářské Poruby. A k tomu doplní program na Zubačce i jízdy historickými autobusy, které budou jezdit z nádraží v Kořenově na Jizerku a do Příchovic.

Zvláštní jízdy budou i na trati z Rokytnice nad Jizerou do Martinic v Krkonoších, kde je i zachované historické nádraží, a to dva víkendy v červenci a dva v srpnu, kdy cestující poveze parní lokomotiva přezdívaná Velký bejček z roku 1928 a motorový vůz Hurvínek, který se vyráběl v 50. letech minulého století.

Spustit audio

Související