Plánované rozšíření libereckého gymnázia F. X. Šaldy se odkládá, město trvá na změně v územním plánu

27. červen 2024 14:28

Gymnázium F. X. Šaldy v Liberci mělo v září roku 2025 otevřít nový pavilon. Škole by to umožnilo rozšířit kapacitu o další třídy čtyřletého gymnázia. Navržená přístavba ale zřejmě tak rychle nevznikne.

Gymnázium F. X. Šaldy v Liberci zřejmě zatím nerozšíří svoji kapacitu o dalších šest učeben. Nový pavilon za skoro 300 milionů korun měl umožnit otevřít další třídu čtyřletého oboru. Navržená přístavba je ale v rozporu s územním plánem Liberce.

Na stavbu pavilonu už Liberecký kraj vypsal soutěž, tu ale musí zrušit, protože projekt neodpovídá územnímu plánu města. Navržená přístavba má na výšku něco přes 17 metrů, území plán tam umožňuje maximálně patnáctimetrovou výšku.

Kraj argumentuje tím, že stavba má být ve svahu, což umožňuje její výšku posuzovat individuálně. I posudek Českého vysokého učení technického podle hejtmana Martina Půty ze Starostů pro Liberecký kraj říká, že je možné stavbu realizovat za současných regulí.

Magistrát města Liberce trvá na změně územního plánu, jinak podle náměstka primátora Adama Lenerta z Hnutí ANO postupovat nejde, ani když jde o prospěšnou věc, jakou je rozšíření gymnázia.

Nabízí se možnost přepracování projektu, podle hejtmana Půty by ale změna projektu byla na úkor komfortu pro studenty i pedagogy.

Termín, kdy se gymnázium nového pavilonu dočká, nelze specifikovat. Až bude schválená změna územního plánu, teprve pak se může začít znovu soutěžit. Stavět by se tak mohlo začít nejdřív na jaře 2025 a do začátku nového školního roku v září 2025 by pavilon nebyl hotový, jak původně kraj předpokládal.

Variantu, že by i tak mohlo gymnázium provizorně otevřít jednu další třídu pro první ročník ve stávající budově, škola i kraj odmítají, už teď je kapacita gymnázia na hraně.

Spustit audio

Související