Liberec odkoupí od Českých drah lanovku na Ještěd. Může tak začít s její obnovou

28. červen 2024 10:28

Lanovku na vrchol Ještědu bude nově vlastnit město Liberec. Její odkoupení ve čtvrtek 27. června 2024 schválili zastupitelé. Podrobností zjišťovala redaktorka Kateřina Hartmanová.

Čtěte také

Lanovou dráhu město Liberec odkoupí od Českých drah. Ty podle náměstka generálního ředitele Jiřího Ješety už nemají o provoz lanovky zájem. Magistrát se s národním dopravcem domluvil na ceně 38,5 milionu korun. V ceně jsou zahrnuty pozemky, budovy a technologie související s provozem dráhy.

Liberecký magistrát chce lanovou dráhu na Ještěd obnovit. V nejbližší době tak začne hledat dodavatele služby design and build, tedy navrhni a postav, který lanovku vybuduje. Vybrat by ho vedení města chtělo v únoru 2025.

Zastupitelé už návrh na obnovu dráhy schválili. Nově by vrchol Ještědu měla obsluhovat jedna kabina na dvou lanech, které se přezdívá tramvaj. Současně by nová dráha měla vést až ke konečné zastávce tramvají v Horním Hanychově. Prodlouží se tak o zhruba kilometr. Podle primátora Jaroslava Zámečníka ze Starostů pro Liberecký kraj by v ideálním případě měla být lanovka hotová v roce 2029.

Spustit audio

Související