V Liberci finišují přípravy na mezinárodní festival Anifilm, začne 22. června

4. červen 2021 13:28

Předpremiéra českého filmu Myši patří do nebe, Barevný sen Jana Baleje nebo irský oscarový kandidát Vlkochodci. To je jen zlomek z nabídky snímků, které od 22. června v Liberci představí mezinárodní festival animované tvorby Anifilm. Návštěvníky zdaleka nečekají jen filmové projekce, ale i další program pro dospělé i děti.  

Čtěte také

Šanci vidět to nejlepší z české i světové animace budou mít od 22. do 27. června návštěvníci přehlídky Anifilm. Ta se přestěhovala z Třeboně do Liberce, kde se uskuteční už podruhé. A podruhé se také kvůli pandemii koronaviru přesouvá z původně plánovaného květnového termínu. Zázemí bude mít Anifilm stejně jako loni v centru města na zámku, který není běžně přístupný. Projekce a další program budou v kině Varšava, v Lidových sadech, hotelu Zlatý lev, na výstavišti, v Severočeském muzeu, Oblastní galerii a promítat se bude večer i na náměstí před radnicí.

Letos je do festivalu Anifilm přihlášeno 477 soutěžních i nesoutěžních snímků. Jubilejní 20. ročník festivalu ale nabídne i koncerty, filmové dílny a další akce. Poslechněte si, co organizátoři plánují v reportáži Lucie Fürstové.

Letošní ceny pro vítěze Anifilmu, Animorphy, jsou opět křišťálové. Dali si na nich záležet skláři největšího výrobce českého křišťálu – Preciosy.

Animorpha je dokonale nedokonalá. Každá trofej pro jednotlivé vítěze je jiná, úmyslně jiná – stejně jako jednotliví vítězové, kteří ji získají. Celá trofej je vyrobená ručně. Samotné tělo trofeje i pestrá směs křišťálových kamenů uvnitř je výsledkem šikovnosti sklářů Preciosy. Každé křišťálové trofeje – Animorphy – se během její výroby postupně dotklo 23 párů šikovných rukou, aby nakonec doputovala všem vítězům jednotlivých kategorií.

Barevná kompozice Animorphy opět dokonale ladí s letošní barevností Anifilmu a křišťál rafinovaně odkazuje na místo jeho pořádání – Křišťálové údolí.

Zdroj: Anifilm

autoři: Lucie Fürstová , reČRoL | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související